Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Nederlandse moeder loopt week na bevalling listeria-besmetting op in België

Er zijn in België twee mensen besmet geraakt met exact dezelfde listeria-bacterie die in Nederland drie dodelijke slachtoffers maakte en een miskraam uitlokte. Dat blijkt uit onderzoek van Gezondheidsinstituut Sciensano, die een staal van de Nederlandse bacterie heeft vergeleken met stalen van Belgische patiënten. Dat melden Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg vandaag.

Het gaat om een vrouw van 97 jaar en een vrouw met de Nederlandse nationaliteit die een week voor haar opname in een Antwerps ziekenhuis een baby kreeg. Beide vrouwen zijn besmet geraakt in 2018.

Vleesschandaal

Begin deze maand barstte het vleesschandaal los in Nederland, toen bleek dat over een periode van twee jaar twintig mensen besmet raakten met listeria nadat ze vleeswaren aten uit een fabriek van Offerman, dochterbedrijf van het Belgische Ter Beke. 

Dat vlees belandde dus ook in België in supermarkten van Aldi en Albert Heijn. Het vlees is uit de rekken gehaald en de bewuste fabriek in Nederland is nog steeds dicht.

Volledig scherm
Een fabriek van Offerman. © EPA
  1. Vrees voor dertien doden Nieuw-Zeeland, vermiste Nederlander (66) weer terecht

    Vrees voor dertien doden Nieuw-Zee­land, vermiste Nederlan­der (66) weer terecht

    Acht mensen worden nog vermist na de uitbarsting van de vulkaan op het Nieuw-Zeelandse eiland White Island. Van de 47 mensen die op het eiland waren, zijn vijf mensen om het leven gekomen en 31 in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse politie bekendgemaakt. Van de vermisten wordt gevreesd dat ze niet meer in leven zijn. Een Nederlander die als vermist werd opgegeven is weer terecht, zo laat zijn broer aan deze nieuwssite weten.