Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Nederlandse moeder loopt week na bevalling listeria-besmetting op in België

Er zijn in België twee mensen besmet geraakt met exact dezelfde listeria-bacterie die in Nederland drie dodelijke slachtoffers maakte en een miskraam uitlokte. Dat blijkt uit onderzoek van Gezondheidsinstituut Sciensano, die een staal van de Nederlandse bacterie heeft vergeleken met stalen van Belgische patiënten. Dat melden Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg vandaag.

Het gaat om een vrouw van 97 jaar en een vrouw met de Nederlandse nationaliteit die een week voor haar opname in een Antwerps ziekenhuis een baby kreeg. Beide vrouwen zijn besmet geraakt in 2018.

Vleesschandaal

Begin deze maand barstte het vleesschandaal los in Nederland, toen bleek dat over een periode van twee jaar twintig mensen besmet raakten met listeria nadat ze vleeswaren aten uit een fabriek van Offerman, dochterbedrijf van het Belgische Ter Beke. 

Dat vlees belandde dus ook in België in supermarkten van Aldi en Albert Heijn. Het vlees is uit de rekken gehaald en de bewuste fabriek in Nederland is nog steeds dicht.

Een fabriek van Offerman.
Volledig scherm
Een fabriek van Offerman. © EPA
  1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
    PREMIUM
    DAGBOEK ITALIË

    ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

    De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.