Volledig scherm
Acht van de negen zwangere kraamverpleegkundigen. © Facebook Maine Medical Center

Negen kraamzusters tegelijk zwanger: ‘Fijn om elkaars buik te zien groeien’

De kraamafdeling van het ziekenhuis in de Amerikaanse stad Portland maakt zich op voor een babyboom. Niet onder de bevolking, maar onder het personeel: negen zusters zijn tegelijk zwanger. Dreigt er straks een personeelstekort? ,,Maak je geen zorgen’’, zegt het ziekenhuis. ,,We hebben een plan.’’

Het Maine Medical Center maakte het nieuws gisteren bekend met een kiekje van acht van de vrouwen op Facebook. Naast hun bolle buik houden ze een briefje met de datum waarop ze zijn uitgerekend, variërend van april tot en met juli.

Het leek de afgelopen maanden wel of er elke dag opnieuw een collega zwanger bleek te zijn, zegt een aantal van de verpleegkundigen tegen lokale media. Toen ze twee handen nodig hadden om hen te tellen, wisten ze dat er iets bijzonders aan de hand was. ,,De mededeling werd steeds bijzonderder’’, aldus verpleegkundige Erin Grenier tegen WMTV.

Quote

Het is heel fijn om te praten over alles wat we meemaken

Amanda Spear

De collega’s hebben veel steun aan elkaar. ,,Het is heel fijn om naar je werk te komen en andere vrouwen te zien die ook zwanger zijn, hun buiken te zien groeien en te kunnen praten over wat we meemaken’’, aldus verpleegkundige Amanda Spear. De vrouwen beloven elkaar tot het einde te steunen én bij elkaars bevallingen te zijn.

Genoeg personeel

Op Facebook maakten sommige mensen zich zorgen over de kraamafdeling, aangezien in de zomer negen zusters met verlof zijn. Volgens het ziekenhuis is er niets aan de hand, aangezien op de afdeling in totaal zo’n 80 verpleegkundigen werken.

Het is overigens niet de eerste keer dat een groot aantal ziekenhuismedewerkers tegelijk zwanger is. Vorig jaar waren in het Amerikaanse Phoenix nog zestien intensive care-verpleegkundigen samen in verwachting. ,,Er moet iets in het water zitten’’, grapte een van hen toen. In België waren eind vorig jaar negen juffen van één school tegelijk zwanger.

In onze serie over moederschap sprak Leonie ter Braak met bekende moeders over hoe zij hun werk combineren met het zorgen voor een kind: