New York wil recht op abortus en anticonceptie in wet vastleggen
De Amerikaanse staat New York wil het recht op abortus en anticonceptie verankeren in de wetgeving van de staat, nadat het hooggerechtshof afgelopen week het federale recht op abortus annuleerde. De Senaat van de staat keurde daarover vrijdag een wettekst goed.
Met het Equal Rights Amendment onderscheidt de politiek progressieve staat zich door als een van de eerste de reproductieve rechten wettelijk te beschermen.
Het amendement gaat echter verder dan dat, meldt de krant The New York Times. Het verbiedt de overheid om te discrimineren op basis van een reeks kenmerken zoals ras, etniciteit, afkomst, handicap of geslacht. Op de lijst staan ook seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie en zwangerschap expliciet vermeld.
We kunnen ons niet langer permitteren om risico’s te lopen, omdat de conservatieven niet alleen alles voor de rechtbank zullen brengen, maar ook alle rechtbanken beginnen te controleren
Het Huis van Afgevaardigden van de staat moet de tekst nog goedkeuren, waarna de bevolking zich tijdens een referendum over de wet mag uitspreken. De wet kan daarom pas ten vroegste in 2024 van kracht worden.
,,We kunnen ons niet langer permitteren om risico’s te lopen, omdat de conservatieven niet alleen alles voor de rechtbank zullen brengen, maar ook alle rechtbanken beginnen te controleren”, zei de Democratische senator Liz Krueger, die het amendement heeft opgesteld. ,,Het wordt steeds belangrijker om zaken te verankeren in de grondwet of de wetten van de staten.”
Hooggerechtshof
Het hooggerechtshof maakte op 24 juni een einde aan het historische arrest Roe versus Wade uit 1973, dat het federale recht op abortus verzekerde. Staten kunnen nu zelf kiezen of ze abortus wel of niet toelaten, en onder welke voorwaarden. Ongeveer de helft van de staten, vooral in het centrum en het zuiden van het land, zouden abortus willen verbieden of hebben dat al gedaan.
Een tiental progressieve staten - naast New York ook onder meer Vermont, Maryland, Californië en Washington - heeft al aangegeven het recht op abortus wel te willen beschermen.
Democraten halen 80 miljoen dollar binnen
De annulering van het arrest mag dan wel een grote politieke nederlaag zijn voor de Democraten, de partij ziet wel een sterke toename van de financiële steun. In een week tijd hebben de Democraten en organisaties die de partij steunen meer dan 80 miljoen dollar (ruim 76 miljoen euro) opgehaald. Dat schrijft het Amerikaanse persagentschap Associated Press.
Het hoge bedrag toont aan dat de uitspraak van het Hof de kiezers motiveert om naar de stembus te trekken. In zijn toespraak na de uitspraak zei president Joe Biden ook al dat de kiezers hun stem moeten laten horen en bij de Midterms in november moeten stemmen voor politici die het recht op abortus in de wet willen verankeren. Die boodschap lijken donoren dus begrepen te hebben.
Bronnen binnen de Democratische partij wijzen er echter op dat de meeste middelen geschonken worden aan nationale campagnes, terwijl het abortusbeleid nu juist op het niveau van de staten wordt bepaald. En uitgerekend op dat niveau staan de Republikeinen veel sterker, omdat ze jarenlang geld gepompt hebben in belangrijke lokale verkiezingen die vaak over het hoofd gezien worden, legt AP uit.
,,De Democraten kunnen het zich niet meer permitteren om verkiezingsraces die minder prominent op de stembiljetten staan systematisch te verwaarlozen, zeker nu de Republikeinen binnendringen in onze beslissingen rond gezondheidszorg, onze slaapkamers en onze huwelijken”, zegt Gabrielle Chew, de woordvoerder van het Democratic Legislative Campaign Committee, dat verkiezingen op staatsniveau mede ondersteunt. ,,Dit moet een wake-upcall zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
Cuba staat voor het eerst in tientallen jaren buitenlands kapitaal in groot- en detailhandel toe
De Cubaanse regering heeft aangekondigd voortaan buitenlandse investeringen in groot- en detailhandel toe te staan. Daarmee wil de regering een tekort aan cruciale goederen, zoals voedsel, medicijnen en brandstof, oplossen. -
Topman Trump Organization bekent schuld aan belastingfraude
Financieel topman Allen Weisselberg van The Trump Organization heeft in de rechtszaal schuldig gepleit aan belastingfraude. De 75-jarige Weisselberg, die sinds de jaren 80 werkt voor het onroerendgoedbedrijf van Donald Trump en diens familie, gaf in een deal met justitie toe dat het bedrijf jarenlang belastingen ontdook door hem en andere werknemers te belonen met extraatjes als huisvesting, privéonderwijs en auto’s die buiten de boeken werden gehouden. -
Onderzoek: extreme hitte treft in toekomst 107 miljoen Amerikanen
In de Verenigde Staten zullen in het jaar 2053 zo’n 107 miljoen Amerikanen te maken krijgen met minstens een dag van extreme hitte per jaar. Het gaat om een dag waarop de gevoelstemperatuur 52 graden Celsius is. In 2023 maken 8,1 miljoen Amerikanen dat minstens een dag per jaar mee, schrijven onderzoekers van de First Street Foundation in een nieuwe studie. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren.
-
PREMIUMIn kaart
Abortusvrijheid wint overal ter wereld terrein, maar toch is er vrees voor de anti-abortuslobby
Heeft het schrappen van het nationale recht op abortus in de Verenigde Staten ook effect op andere landen? Vrouwenrechtenorganisaties vrezen dat de Amerikaanse anti-abortuslobby het vizier vanaf nu meer op het buitenland richt, waaronder Europa. ,,Terwijl het in veel landen juist de andere kant opging.’’ Bekijk op onze wereldkaart hoe de regelgeving per land is. -
China zet nog eens zeven hooggeplaatste Taiwanezen op sanctielijst
China heeft zeven Taiwanese ambtenaren op de sanctielijst gezet omdat ze onafhankelijkheid van het eiland steunen, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Onder de gesanctioneerden zijn Hsiao Bi-khim, de officieuze ambassadeur van Taiwan in Washington, en Wellington Koo, de secretaris-generaal van Taiwans nationale veiligheidsraad. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract.