Volledig scherm
Grace Millane, hier op privéfoto’s die door haar ouders verspreid werden. © Privéfoto

Nieuw-Zeelander (27) schuldig bevonden aan moord op Britse backpacker Grace na tinderdate

In Nieuw-Zeeland heeft een jury een 27-jarige man schuldig bevonden aan de moord op de Britse backpacker en miljonairsdochter Grace Millane. De 22-jarige vrouw werd dood teruggevonden in een koffer die naast een weg begraven lag. Haar diepbedroefde ouders waren tijdens het hele proces, dat drie weken duurde, aanwezig.

Volledig scherm
Grace op de laatste videobeelden gemaakt in het hotel. © AP

Grace ging de avond voor haar 22ste verjaardag op date met de inmiddels 27-jarige Nieuw-Zeelander. Ze verbleef op dat moment in Auckland. De jonge vrouw was net afgestudeerd en was bezig aan een tussenjaar voor ze in haar thuisland Groot-Brittannië een baan zou gaan zoeken. Ze had de man ontmoet op Tinder

De twee spreken af in een hotelbar in het zakendistrict van Auckland op de avond van 1 december vorig jaar. Op camerabeelden is nog te zien hoe Grace een foto neemt van de grote kerstboom voor de deur van het hotel. Het is de laatste foto die ze naar haar ouders, met wie ze dagelijks contact had, stuurt. Grace en de Nieuw-Zeelander (die in de zaak anoniem is gebleven) hebben het naar hun zin. Op beelden is te zien dat ze elkaar omhelzen en kussen. Vanuit de hotelbar vertrekken ze samen naar enkele andere cafés. Grace stuurt tussendoor nog een appje naar een vriendin met de tekst dat ‘ze wel een klik heeft met haar date’. 

Aan het eind van de avond gaan ze naar hotel CityLife waar de Nieuw-Zeelander op dat moment verblijft. Op camerabeelden is te zien hoe Grace met de man in de hotellift stapt, nog steeds gekleed in een zwart jurkje en All Stars-schoenen. Het is het laatste beeld waarop ze te zien is. 

Ruwe seks

De 27-jarige Nieuw Zeelander liet de afgelopen weken in de rechtszaak via zijn advocaten weten dat de dood van Grace een tragisch ongeluk is geweest, nadat hij ruwe seks met haar had gehad. De jury ging hier niet in mee. Al het bewijs wees erop dat hij de vrouw moedwillig heeft vermoord, was de conclusie. De moordenaar stond emotieloos te luisteren toen de jury het vonnis van moord uitsprak. 

De ouders van Grace, David en Gillian Millane, waren het hele drie weken durende proces aanwezig. Na het vonnis barstten ze beiden in tranen uit. In de verklaring die ze na afloop aan de Nieuw-Zeelandse pers gaven zei vader David: ,,Het vonnis waarin moord bewezen wordt geacht is een troost voor haar vrienden en familie. Maar het zal de pijn en het lijden dat we het afgelopen jaar hebben moeten ondergaan niet verzachten. Onze levens zijn uit elkaar gerukt. Ze was onze zonneschijn en zal voor altijd worden gemist. Ze verdiende het niet om tijdens haar tussenjaar op zo'n barbaarse manier te worden vermoord.”

Volledig scherm
De ouders van Grace leggen een verklaring af na de uitspraak van de jury. © Getty Images

Foto's 

Het drie weken durende proces heeft een flinke impact gehad op de ouders. Zo werden er onder meer zeer grafische foto's van haar dode lichaam in de koffer getoond. Tijdens de zitting bleek dat de moordenaar de bloedsporen in zijn hotelkamer heeft proberen te wissen. Ook bleek dat de man na zijn arrestatie - die volgde op het bestuderen van camerabeelden - in eerste instantie aangaf dat hij en Grace na de hotelbar uit elkaar zijn gegaan. Later gaf hij aan dat hij haar lichaam had begraven nadat hij haar dood in zijn hotelkamer had gevonden toen hij wakker werd.

De rechter beslist op 21 februari volgend jaar hoe lang de Nieuw-Zeelander de gevangenis in moet. De wettelijke straf voor moord in Nieuw-Zeeland is ten minste tien jaar onvoorwaardelijk met elke tien jaar kans op verlenging. De leden van de twaalfkoppige jury hoeven de komende zeven jaar niet meer in een jury plaats te nemen omdat deze zaak zo intens was, zo besliste de rechter.  Een aantal juryleden huilde na de uitspraak. 

Volledig scherm
Inwoners van Auckland steken een kaarsje aan de op de plek waar de 22-jarige studente werd gevonden. © AP