Een Maori en een moslim wisselen bij de Al Noor-moskee in Christchurch een 'hongi’ uit, een traditionele Maori-groet, waarbij de voorhoofden en neuzen elkaar kort raken.
Volledig scherm
Een Maori en een moslim wisselen bij de Al Noor-moskee in Christchurch een 'hongi’ uit, een traditionele Maori-groet, waarbij de voorhoofden en neuzen elkaar kort raken. © AFP

Nieuw-Zeelandse Maori doen haka voor slachtoffers Christchurch

Aanslagen Nieuw-ZeelandDe Maori, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, roepen op tot een nationale haka op vrijdag, een ceremoniële dans. Ze willen zo de moslimgemeenschap en de slachtoffers van de terreuraanslag in de stad Christchurch een hart onder de riem te steken.

,,We hebben overlegd met enkele andere Maori-organisaties en -gemeenschappen om een manier te zoeken om onze steun te betuigen. Onze conclusie was de haka’’, aldus Matthew Tukaki, directeur van de Maori-raad van Nieuw-Zeeland.

,,De haka is een krachtige herinnering aan de link tussen cultuur en gemeenschap. Het is iconisch en een teken van respect’’, zegt Tukaki.

Veel Maori en niet-Maori in het hele land uitten in de nasleep van de aanslagen van vorige week in Christchurch al hun verdriet en woede via een haka. Bij de aanslag kwamen vijftig personen om het leven.

Haka worden opgevoerd op huwelijksfeesten, begrafenissen en sportevenementen. De voorbije week circuleerden al heel wat video’s online van schoolkinderen die samen een haka brengen, met wijd opengesperde ogen en andere krachtige gezichtsuitdrukkingen.

Schoolkinderen doen een haka tijdens een herdenking in Christchurch.
Volledig scherm
Schoolkinderen doen een haka tijdens een herdenking in Christchurch. © AP