Keir Starmer bijzijn aankomst bij de BBC in London voor het zondagochtend-programma The Andrew Marr Show.
Volledig scherm
Keir Starmer bijzijn aankomst bij de BBC in London voor het zondagochtend-programma The Andrew Marr Show. © AP

Nieuwe Labourleider wil samenwerken met Britse premier Johnson

De nieuwe leider van de Britse Labourpartij, Keir Starmer, zegt goed te willen samenwerken met de regering-Johnson in de strijd tegen corona. Ook zal hij een eventuele aanscherping van de beperkende maatregelen steunen, zo schrijft hij in een ingezonden stuk in The Sunday Times na zijn verkiezing, gisteren.

"Ik zal vaak en over veel onderwerpen van mening verschillen met de premier. Maar er zullen ook kwesties zijn waarover Labour constructief kan en moet spreken met de regering. Zoals nu. Het coronavirus is een nationale noodsituatie. Het is ook een wereldwijde noodsituatie. Ik wil dat de regering erin slaagt om levens te redden en banen te beschermen.”

Toch is Starmer ook kritisch op de huidige gang van zaken. Zo wil hij weten waarom Groot-Brittannië "zo ver achterloopt" als het gaat om het testen op corona. Ook vindt hij dat eventuele opstoppingen in de levering van beschermende materialen aan zorgpersoneel, zoals mondkapjes, zo snel mogelijk moeten worden opgelost.

Premier Boris Johnson heeft de leiders van alle oppositiepartijen uitgenodigd voor overleg over de coronacrisis. Dat moet komende week plaatsvinden. Johnson zit zelf nog in quarantaine met verschijnselen van corona, zoals koorts. Ook zijn zwangere vriendin was ziek, maar ze is aan de beterende hand.

  1. Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.