Nieuwe wet dwingt ter dood veroordeelden in South Carolina te kiezen: elektrische stoel of vuurpeloton
De gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina heeft een wet ondertekend die ter dood veroordeelden voorlopig dwingt te kiezen tussen de elektrische stoel en executie door een vuurpeloton. Tot nu toe werd het doodvonnis voltrokken door een dodelijke injectie maar dat ligt al jaren stil door een tekort aan gifstoffen.
In de hoop het voltrekken van de doodvonnissen zo snel mogelijk te kunnen hervatten, ondertekende gouverneur Henry McMaster vrijdag de nieuwe wet. Die verplicht ter dood veroordeelden te kiezen tussen executie en de elektrische stoel als er geen gif beschikbaar is voor een dodelijke injectie. De meeste farmaceutische bedrijven weigeren staten medicijnen te leveren die nodig zijn om gedetineerden te kalmeren, hun spieren te ontspannen en hun hart te doen stoppen.
Van 1996 tot 2009 voltrok South Carolina gemiddeld ongeveer drie doodsvonnissen per jaar. De laatste keer was in mei 2011. Een tijdelijk ontbreken van ter dood veroordeelden die hun veroordeling niet meer konden aanvechten, viel daarna samen met het verstrijken van de houdbaarheidsdatum van de gifvoorraad in 2013.
Rechtszaak
In de Amerikaanse staat zitten momenteel 37 veroordeelden in dodencellen. Twee van de drie voor wie geen rechtsmiddelen meer openstaan tegen hun veroordeling, hebben meteen een rechtszaak aangespannen tegen de nieuwe wet. Ze kunnen volgens hun advocaten niet worden geëlektrocuteerd of doodgeschoten omdat hun cliënten zijn veroordeeld op basis van een eerdere wet. Die bepaalde dat ter dood veroordeelden die niet kiezen voor de elektrische stoel, automatisch sterven door middel van een dodelijke injectie. De twee aanspanners van de zaak kozen voor die laatste methode. Die kan weliswaar niet worden uitgevoerd maar een gedwongen strafuitvoering op een andere manier schendt hun grondrechten, aldus de raadslieden van Freddy Owens en Brad Sigmon.
Hoe snel de doodvonnissen in South Carolina voltrokken kunnen worden, is afwachten. De 109 jaar oude houten elektrische stoel is klaar voor gebruik. Ambtenaren van het gevangeniswezen hebben een eerste onderzoek gedaan naar de manier waarop vuurpelotons executies uitvoeren in andere staten, maar weten niet hoe lang het zal duren voordat er een nieuw vuurpeloton is in South Carolina. De andere drie staten die executie door een vuurpeloton toestaan zijn volgens het Doodstraf Informatiecentrum in Washington Mississippi, Oklahoma en Utah, volgens het Death Penalty Information Center (DPIC).
Minder humane methoden
Sinds de herinvoering van de doodstraf in de Verenigde Staten, in 1977, zijn drie ter dood veroordeelden gestorven door middel van executie door een vuurpeloton. Ze zaten alle drie in dodencellen in Utah. Negentien ter dood veroordeelden stierven deze eeuw in de elektrische stoel. South Carolina is een van de acht staten die volgens het DPIC nog steeds gevangenen kunnen elektrocuteren.
,,Dit zijn executiemethoden die voordien werden vervangen door dodelijke injectie, die als menselijker wordt beschouwd, en het maakt South Carolina de enige staat die teruggaat naar de minder humane executiemethoden”, zegt Lindsey Vann van Justice 360, een non-profitorganisatie die zich inzet voor veel van de 37 mannen in de dodencellen in South Carolina.
Sneller en minder pijnlijk
Een ter dood veroordeelde Amerikaan in Nevada wil juist geen spuitje. De 45-jarige Zane Michael Floyd geeft de voorkeur aan executie door een vuurpeloton. Dat is een snellere en minder pijnlijke dood, lichtten zijn advocaten vorige maand toe voor een rechtbank in Las Vegas. Die behandelt het hoogst opmerkelijke verzoek van hun cliënt. Hij werd in 2000 veroordeeld voor het, een jaar eerder, doodschieten van vier mensen in een supermarkt met een jachtgeweer en het zwaar verwonden van een vijfde slachtoffer.
Floyds doodvonnis zal naar verwachting in juni worden voltrokken. Aanklagers zullen in mei een uitvoeringsbevel eisen bij de staatsrechtbank, mogelijk voor de week van 7 juni. Dat zou de eerste voltrekking in vijftien jaar zijn in Nevada.
Hoe denk jij over de doodstraf?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In tien jaar tijd niet zo’n dodelijke schietpartij op een Amerikaanse school
Met 22 slachtoffers - een aantal dat mogelijk nog verder oploopt - is de schietpartij op de Robb Elementary School in het plaatsje Uvalde in Texas een van de dodelijkste ‘school shootings’ ooit in Amerika. De afgelopen tien jaar zijn er geen schietpartijen op scholen geweest waar er meer mensen bij omkwamen. -
Video's
Rutte en Kaag willen vaart maken: ‘Kabinet voor de zomer’
Twee maanden na de verkiezingen worden politieke blokkades geruimd en maken betrokkenen vaart. CDA’er Hoekstra klinkt iets minder onwillig over kabinetsdeelname, D66’er Kaag spreekt openlijk haar coalitievoorkeur uit, Rutte maakt haast. ,,Vooruit met de geit.” -
Canadese politie schiet gewapende man bij school neer
De politie in de Canadese stad Toronto heeft een man neergeschoten die in de buurt van scholen op straat met een geweer liep. Vier scholen in de omgeving gingen uit voorzorg dicht. Twee scholen werden al snel weer veilig verklaard, de andere twee bleven wat langer gesloten. De politie maakte later bekend dat de man is bezweken aan zijn verwondingen. Er is geen verdere dreiging. -
Video
Negen jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk, justitie blundert met tenlastelegging
Samir El Y., de man die 8 augustus vorig jaar Bas van Wijk (24) doodschoot in recreatiegebied De Oeverlanden in Amsterdam, krijgt 9 jaar cel en tbs wegens doodslag. Dat heeft de rechtbank Amsterdam besloten. De straf had hoger kunnen uitpakken als justitie niet had geblunderd met de tenlastelegging. Nabestaanden en vrienden van Van Wijk reageren geschokt. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Franse reddingsoperatie met drone voor verdwaalde orka in Seine: ‘We zijn erg bezorgd’
Franse experts en reddingsdiensten proberen een in de Seine verdwaalde orka met walvisgeluiden weer naar zee te lokken, meldt de lokale prefectuur Seine-Maritime.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer