Videobeeld (archief) van de presentatie van de intercontinentale Sarmat-raket op de Russische zender RU-RTR  op een onbekende locatie in Rusland, vlak nadat Poetin in maart vorig jaar beweerde dat hij een nieuw arsenaal kernwapens had ontwikkeld
Volledig scherm
PREMIUM
Videobeeld (archief) van de presentatie van de intercontinentale Sarmat-raket op de Russische zender RU-RTR op een onbekende locatie in Rusland, vlak nadat Poetin in maart vorig jaar beweerde dat hij een nieuw arsenaal kernwapens had ontwikkeld © AP

Nucleaire explosie in Rusland: zijn de ‘superwapens’ van Poetin dan toch geen bluf?

Inlichtingendiensten in de hele wereld buigen zich over de nucleaire explosie in Rusland, waarbij donderdag zeven onderzoekers om het leven kwamen. Zijn de nieuwste superwapens waar Poetin over opschepte dan toch geen bluf? 

De militaire basis in Nyonoska, in de regio Arkhangelsk.
Volledig scherm
De militaire basis in Nyonoska, in de regio Arkhangelsk. © AFP

In eerste instantie bagatelliseerden de Russische autoriteiten de explosie die achteraf wel eens een van de grootste nucleaire ongelukken sinds Tsjernobyl kan zijn. Ja, er was een straalmotor van een raket ontploft op een militair oefenterrein in de regio Arkhangelsk, meldde het Russische ministerie van Defensie donderdag. Maar nee, radioactieve straling was daarbij niet vrijgekomen.

Volgens Greenpeace en lokale overheden in de omgeving van de militaire basis aan de Witte Zee was dat echter wel degelijk het geval. De gemeente Severodvinsk meldde kort op zijn website dat er een flinke piek in de straling - 200 keer het normale achtergrondniveau - was gemeten. Dat bericht werd even later, zonder verklaring, weer van de website gehaald. Wel sloten de autoriteiten, ook zonder verklaring, een gebied in de Witte Zee rond de plek van het ongeval voor een maand af voor alle scheepvaart. Op satellietbeelden dook bij de plaats des onheils een schip op dat is ingericht om nucleaire brandstof en kernafval te vervoeren. Inwoners van de omliggende steden Severodvinsk en Arkhangelsk vertrouwden het toen al lang niet meer: zij sloegen massaal jodiumpillen in om zich te beschermen tegen radioactieve straling. 

Afgelopen weekend gaf het Russische atoomagentschap Rosatom toe dat er inderdaad nucleaire medewerkers bij de mysterieuze ontploffing betrokken waren. Zondagnacht volgde de bevestiging dat bij een experiment in de Witte Zee een kleine nucleaire reactor was ontploft. 

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.