Volledig scherm
Rachel Brand. © AP

Nummer drie ministerie van Justitie in VS neemt ontslag

De nummer drie van het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten heeft ontslag genomen, negen maanden nadat ze in dienst was getreden. Dat schrijft de New York Times.

Het vertrek van Rachel Brand, expert op het gebied van nationale veiligheid, komt er op een moment dat president Donald Trump en verschillende Republikeinse parlementsleden het ministerie onder vuur nemen. Aanleiding is het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging bij de verkiezingen in 2016. Mueller onderzoekt mogelijke banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump.

De 44-jarige jurist zou mogelijk moeten toezien op het onderzoek mocht de nummer twee binnen het ministerie, Rod Rosenstein, ontslagen worden door Trump. De Democraten zijn bang dat de president deze stap misschien zal nemen, aangezien hij  vorige week de geheimhouding heeft opgeheven van een nota van een Republikeinse parlementslid. Die was zeer kritisch voor de federale politie, de FBI, en het ministerie van Justitie, in de Rusland-affaire.

Volledig scherm
Rod Rosenstein en Rachel Brand © AFP

Carrière

Het ministerie van Justitie kon de informatie van de New York Times niet onmiddellijk bevestigen. Volgens de krant gaat Brand in de privésector werken.

Brand werd in 2003 benoemd door de Republikeinse president George W. Bush bij het ministerie van Justitie. Vier jaar later vertrok ze voor een baan in de privésector. In 2012 trad ze op vraag van de Democratische president Barack Obama toe tot de commissie voor het toezicht op de burgerlijke vrijheden, die moest nagaan of de surveillanceprogramma's van inlichtingendienst NSA wettelijk waren.

In mei tot slot ging ze weer aan de slag bij het ministerie van Justitie, deze keer op verzoek van Trump. Ze zou de nummer drie worden op het ministerie, na Rosenstein en justitieminister Jeff Sessions. Die laatste onttrok zich aan het Rusland-onderzoek, omdat hijzelf betrokken is.

Trump, die zich ergert aan het onderzoek, zou volgens media met het idee spelen om Rosenstein te ontslagen. Hij is de enige die Mueller kan verwijderen van het onderzoek. De president ontsloeg in mei al FBI-baas James Comey.