Omgekomen Haagse Gitta (27) in Melbourne geëerd met herdenkingsrit

VIDEOIn de Australische stad Melbourne hebben zo'n 150 fietsers deelgenomen aan een herdenkingsrit voor de omgekomen Nederlandse Gitta Scheenhouwer. De 27-jarige Haagse, die in mei naar de stad verhuisde, werd op 12 augustus aangereden door de bestuurder van een gestolen auto en overleed ter plaatse. 

Na de aanrijding reed de dader door. De Australische politie arresteerde daags na Gitta's overlijden een 26-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats. De auto waarin hij reed en het dodelijke ongeval veroorzaakte bleek te zijn gestolen tijdens een gewapende overval. Michael Panayides wordt gevaarlijk rijgedrag en het doorrijden na een ongeluk ten laste gelegd. Op de plaats waar Scheenhouwer stierf is een gedenkplek ingericht. 

Vanochtend kwamen ruim 150 fietsers bijeen voor een door de Australische Fietsalliantie georganiseerde herdenkingstocht. De rit, die langs de onheilsplek in Chapel Street voerde, werd evenwel niet alleen voor de Nederlandse gehouden. De fietsers willen meer aandacht voor hun veiligheid. ,,Het is een herdenkingsrit voor alle fietsers die op onze wegen zijn omgekomen'', zegt Edward Shore van de fietsersbond tegen persbureau AAP. ,,We zijn allemaal kwetsbaar.''

Burgemeester Steve Stefanopoulos, van het stadsdeel Stonnington, sprak bij aanvang van de tocht de fietsers toe en zei dat hij van plan is om parkeerplekken langs de drukke stadsroute te verruilen voor een separaat fietspad. ,,Voertuigen kunnen wel in een zijstraat staan'', sprak de burgervader. ,,Jullie zijn belangrijker, net als voetgangers.'' Andere lokale politici willen een verkeerswet die een minimale passeerafstand voorschrijft.

Volledig scherm
Met de herdenkingstocht vragen Australische fietsers aandacht voor hun veiligheid in het verkeer. © EPA
Volledig scherm
Burgemeester Stefanopoulos maakt zich hard voor een afgescheiden fietspad langs de drukke stadsroute. © EPA
Volledig scherm
Leden van het Melbournes Fietsnetwerk stapten op om de Nederlandse Gitta Scheenhouwer eer te bewijzen. © EPA
Volledig scherm
Burgemeester Steve Stefanopoulos legt bloemen op de plaats waar de Nederlandse Gitta Scheenhouwer omkwam. © EPA
 1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
 2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

  ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

  In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
 1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
  Video

  Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

  SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.