Volledig scherm
Een foto van de 18-jarige Ivana Smit tijdens de uitvaartplechtigheid. Het fotomodel overleed na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. © ANP

Onderzoek naar dood model Ivana Smit moet heropend worden

Het onderzoek naar de dood van het Nederlandse fotomodel Ivana Smit (18) moet heropend worden. Het hoger beroep van de familie is gegrond verklaard door het Maleisische gerechtshof. Dat melden de advocaat van de familie, Sebas Diekstra, en lokale media. 

Volgens de advocaat heeft rechter Collin Lawrence Sequerah geoordeeld dat de dood van de toen 18-jarige Smit het gevolg is van ‘handelen van derden’. Volgens Diekstra betekent dit dat de strafzaak heropend wordt en dat het Amerikaanse echtpaar bij wie Ivana voor haar val verbleef in beeld komt als verdachten. ,,Dit is een stap richting vervolging”, aldus de raadsman. De familie heeft opgelucht gereageerd op de uitspraak.

In maart oordeelde de rechter van de rechtbank in Kuala Lumpur nog dat de dood van Smit een ongeval was. Daartegen was de familie in hoger beroep gegaan. ,,Volgens deze rechter was de uitspraak van de rechtbank niet houdbaar en is hier duidelijk sprake van een misdrijf”, aldus Diekstra.

Volgens de advocaat is het maar de vraag of het Amerikaanse echtpaar Johnson mee zal werken aan het onderzoek. Desalniettemin is deze wending belangrijk voor de familie, zegt hij. ,,Hiermee krijgen ze erkenning voor wat zij altijd hebben gezegd.”

Overdosis

Ivana Smit overleed in december 2017 in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Ze was van het balkon van de Johnsons op de twintigste verdieping gevallen. De tiener had veel drugs in haar bloed, bleek bij de autopsie. Zelfs zoveel, dat ze mogelijk niet door de val maar door een overdosis is overleden. Het beginnend fotomodel werd bovendien in een opvallende houding aangetroffen na haar val, alsof ze lag te slapen met haar armen gebogen over haar borst. Bovendien was er nauwelijks bloed na de val van grote hoogte.

Volgens de familie Smit is het Amerikaanse stel waarmee Ivana de nacht doorbracht verantwoordelijk voor haar dood. Alex en Luna Johnson ontkennen alle beschuldigingen en dreigen zelfs met gerechtelijke stappen als de aantijgingen niet stoppen.

Op verzoek van Diekstra begon het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit. De Maleisische rechtbank besloot daarop alsnog te onderzoeken hoe Smit is gestorven.

Tijdens de verhoren bleek dat het onderzoek op een aantal punten warrig is verlopen. Zo werd het appartement van de Amerikanen niet meteen verzegeld en konden die een schoonmaakster aan het werk zetten. Het Amerikaanse stel werd na hun ondervraging vrijgelaten en vertrok naar de Verenigde Staten. Ze werkten niet mee aan het onderzoek van de Maleisische rechtbank.

In de zomer kondigde Diekstra een civiele procedure in de VS tegen het echtpaar aan, maar dat is nog niet opgestart. ,,We volgen nu eerst de verdere weg via het Maleisische rechtssysteem.”

  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
  2. Rusland piekert over mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland piekert over mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.