Volledig scherm
Het Nederlands Astmacentrum in Davos. © Nederlands Astmacentrum Davos

Onrust groeit over sluiting van astmacentrum in Zwitserse bergen

De dreigende sluiting van het Nederlands Astmacentrum in Davos leidt tot groeiende onrust onder patiënten met ernstig astma en hun achterban. Een petitie tegen het advies dat het Zorginstituut donderdag afgaf aan minister van Volksgezondheid Bruno Bruins is al duizenden keren getekend.

Het Zorginstituut heeft ook behandelaars van patiënten met zwaar astma geschokt met de mededeling dat de vergoeding voor een verblijf in de hoogstgelegen stad van Zwitserland uit het ziektekostenpakket dient te verdwijnen. De behandeling is niet bewezen effectief, schrijft het instituut aan de bewindsman en is daarmee onnodig duur.

Het Astmacentrum behandelt kinderen en volwassenen die in eigen land vanwege hun aandoening geregeld in het ziekenhuis liggen en bovengemiddeld veel medicijnen gebruiken. De lucht in het op 1600 meter gelegen Davos is vrij van huisstofmijt en andere astmaprikkels, waardoor de patiënten volgens voorstanders vrijer kunnen ademhalen en toekunnen met minder medicatie.

Twee tot drie maanden

Om op krachten te komen duurt het verblijf in het hooggebergte doorgaans twee tot drie maanden. Het Nederlands Astmacentrum Davos is voortgekomen uit de tuberculosekliniek die 120 jaar geleden werd geopend voor patiënten die aan deze dodelijke longziekte leden.