Onrust in de Golf: premie voor Nederlandse reders omhoog
SPANNING IN STRAAT VAN HORMUZDe oplopende spanningen tussen Iran en het Westen in de Straat van Hormuz - de aorta van de wereldoliehandel - treffen ook Nederlandse reders en maritieme bedrijven. Zij zien verzekeringspremies voor schepen omhoog schieten.
Delen per e-mail
Nee, bevreesd is hij niet, maar wel alert, zegt Maarten Brasser van Seacontractors per telefoon vanuit Dubai. Daar stuurt hij als directeur midden-oosten de activiteiten van het maritieme bedrijf uit Vlissingen aan. Tien schepen bezit Seacontractors in de regio. ,,Toevallig heeft net één van onze schepen de bocht in de Straat van Hormuz afgelegd.” Het gaat om de Sea Bison, een sleepboot. ,,Die heeft geen lading, vandaar dat we het risico minder hoog inschatten.”
Toch ondervindt Seacontractors wel degelijk hinder van de opgelopen spanningen. ,,Elke keer als een schip de route gaat afleggen, moeten we vooraf de verzekeraar inlichten”, vertelt Brasser. ,,De huidige situatie leidt tot hogere verzekeringspremies.” Seacontractors zegt momenteel dezelfde voorzorgsmaatregelen te treffen als bij in piraterijgebieden als de Golf van Aden. ,,Zo verzamelen we vooraf zo accuraat mogelijke inlichtingen over de situatie.”
(Artikel gaat verder na de foto)
Per maand varen er tientallen Nederlandse schepen door de straat van Hormuz
Brasser, die sinds 2016 het Dubaise kantoor van Seacontractors leidt, stelt dat kapiteins die zich zorgen maken dat mogen aangeven. ,,Desnoods zoeken we een andere gezagvoerder voor de reis.” Seacontractors meeste andere schepen liggen overigens veilig voor de kust van Saoedi-Arabië. ,,Wij doen vooral werk in ondiepe olievelden, waar we offshorebedrijven assisteren, bijvoorbeeld door ankers te leggen. In Saoedi-Arabië worden de schepen beschermd door de Amerikanen en de Saoedi's.”
Ook rederij Vroon, die 140 schepen heeft varen op de wereldzeeën, ziet de verzekeringspremies stijgen. ,,De risico's liggen immers flink hoger”, zegt woordvoerder Christopher Savage. Vroon vaart zo nu en dan door de Straat van Hormuz, maar heeft momenteel geen schip in de buurt.
Het risico voor Nederlandse schepen, schat Savage voorlopig laag in. ,,Iran heeft het vooral gemunt op Britse schepen.” Wel bezit Vroon enkele schepen die rondvaren onder de vlag van Gibraltar. ,,Nu Gibraltar Brits is bekijken we momenteel of deze schepen meer gevaar lopen.”
Escalatie
De situatie in de Straat van Hormuz escaleerde vorige week verder toen Iran de Britse tanker Stena Impero aan de ketting legde. Eerder dit jaar viel de Iraanse kustwacht al meerdere tankers aan. De Straat van Hormuz geldt als ‘de aorta van de olie- en gasmarkt’. Dagelijks varen er gemiddeld veertien tankers doorheen met aan boord 17 miljoen vaten olie. Een derde van de ruwe olie in de wereld en een vijfde van het gas passeert de straat, die op het smalste punt slechts 39 kilometer breed is. Voor schepen zijn slechts twee drie kilometer brede vaarstroken beschikbaar.
Volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) varen maandelijks enkele tientallen Nederlandse schepen door de Straat van Hormuz. ,,Gemiddeld één tot twee schepen per dag”, zegt Nathan Habers. Een exact overzicht van alle schepen en welke maritieme bedrijven het betreft, kan de KVNR niet geven. ,,Dat houden we niet bij.” Dat doet de Nederlandse Kustwacht wel. De Kustwacht weigert echter met concrete cijfers te komen. ,,Uit veiligheidsoverwegingen verstrekken we die niet”, laat een zegsman weten.
Baggeraar en maritiem dienstverlener Van Oord laat weten eveneens geregeld door de Straat van Hormuz te varen. ,,Momenteel houden we de situatie goed in de gaten en kijken we per geval of een veilige doorvaart van een schip mogelijk is”, laat het bedrijf weten. ,,Hiervoor maakt Van Oord gebruik van specifieke risico analyses en hebben we goed contact met onder andere Buitenlandse Zaken en KVNR.”
(Verder lezen na de infographic)
Zorgen
De 50 schepen tellende Amsterdamse rederij Spliethoff vaart eveneens op de regio, maar zegt momenteel geen schepen in de regio actief te hebben. ,,Schepen krijgen informatie over de dreigingsniveaus en ontvangen de laatste informatie die wij kunnen krijgen”, laat Hansje Dahmen-Verkade weten.
Redersvereniging KVNR is bezorgd over de recente escalatie. ,,Ik hoop en denk dat we de beveiliging van Nederlandse schepen en onderdanen op een andere manier kunnen organiseren”, zei directeur Annet Koster vorige maand tegen het AD. Die uitspraken deed ze nadat Groot-Brittannië bekendmaakte marineschepen naar de Perzische Golf te sturen ter bescherming van de koopvaardij. ,,Bijvoorbeeld door samen te werken met andere overheden. Voor ons is het belangrijkste dat die veiligheid gegarandeerd is, maakt niet uit hoe.’’
Vorige maand uitte de KVNR zijn zorgen in het reguliere overleg met Defensie. Een maand later vinden de reders hulp van de marine nog niet nodig. ,,De gebeurtenissen vorige week bevestigen echter onze bezorgdheid”, zegt KVNR-woordvoerder Habers. Brasser van Seacontractors zegt dat het kabinet begeleid transport mogelijk zou kunnen maken, net als eerder in de Golf van Aden. ,,Ik zie dat voorlopig echter niet gebeuren.”
VS en Groot-Brittannië vragen Nederland bijdrage voor missie Straat van Hormuz
De Verenigde Staten hebben Nederland eerder deze maand om een bijdrage gevraagd om een veilige doorvaart van koopvaardijschepen te garanderen. Het kabinet heeft dat verzoek in beraad en wil volgende maand knopen doorhakken. De in beslagname van de Britse Stena Imperator door Iran afgelopen week lijkt de urgentie alleen maar te versnellen: Maandagavond werd bekend dat ook Groot-Brittannië aanstuurt op een Europese missie. Nederland is hier eveneens voor gevraagd, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De spanningen in de Golfregio zijn het gevolg van de hernieuwde Amerikaanse sancties tegen Iran, die de economie van het regime in Teheran afknijpen. De sancties zijn ingesteld door president Trump nadat hij vorig jaar het nucleaire akkoord met Iran uit 2015 opzegde. Binnenkort komen er volgens Trump nog verdergaande sancties. Met marineschepen pogen de VS passerende olietankers te beschermen.
Verder in het nieuws
-
25 gewonden bij explosie in Duits wooncomplex
Bij een explosie in een wooncomplex in de Duitse stad Blankenburg zijn tenminste 25 personen gewond geraakt. Sommigen van hen zijn er ernstig aan toe. De oorzaak van de ontploffing is, volgens de autoriteiten, nog niet bekend. -
Vijf lessen die we kunnen trekken uit Londen
De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen in Groot-Brittannië de benodigde meerderheid behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen. Vijf lessen die we kunnen trekken uit Londen. -
Dode bij brand op Ruslands enige vliegdekschip
De brand die gisteren op Ruslands enige vliegdekschip uitbrak, heeft aan zeker één persoon het leven gekost. Tien mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis en er is een bemanningslid vermist. Volgens Russische media zijn de vlammen inmiddels gedoofd. -
video Justitiecommissie Huis stemt vandaag over aanklachten tegen Trump
De commissie voor Justitie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft nog geen besluit genomen over twee aanklachten tegen president Donald Trump. Na een marathonzitting werd besloten de vergadering te beëindigen en vandaag rond 16.00 uur verder te gaan. -
Zoon (43) is falen van moeder zat en verkleedt zich als haar om rijexamen te halen
Een grijze pruik, oude bloemetjesblouse en prachtige damesjuwelen: een 43-jarige man uit Brazilië is vandaag opgepakt omdat hij zich als zijn moeder had voorgedaan zodat hij haar rij-examen kon afleggen. De examinator liet zich echter niet zo makkelijk foppen en waarschuwde de politie.
-
Zes lichamen geborgen bij riskante bergingsoperatie vulkaan Nieuw-Zeeland
Een team van het Nieuw-Zeelandse leger heeft vrijdag op het vulkanische White Island de lichamen geborgen van zes mensen die omkwamen bij de vulkaanuitbarsting deze week. Dat heeft de politie laten weten. Het was een riskante operatie omdat de kans op een nieuwe eruptie in de komende uren wordt ingeschat op 50 tot 60 procent. -
Dierenarts geeft verkeerde hond spuitje: 'Ik kan alleen maar huilen’
In de Amerikaanse staat Utah is een dierenarts in opspraak geraakt nadat hij per ongeluk de verkeerde hond had laten inslapen. De familie van de onfortuinlijke viervoeter is de wanhoop nabij. ‘Ziggy was ons schatje, het beste vriendje van mijn dochter. Ik kan alleen maar huilen.’ -
Trump haalt uit naar Thunberg: ‘Belachelijk dat zij Persoon van het Jaar is’
De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Hij twitterde dat hij het belachelijk vindt dat het weekblad Time haar heeft uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.