Volledig scherm
foto ter illustratie © Shutterstock

Onrust over beoogde vrijlating ‘extreemste vrouwelijke pedofiel ooit’

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over de aanstaande vrijlating van de 49-jarige Vanessa Marks, die in 2009 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van baby's en peuters in het kinderdagverblijf waar ze werkte. Marks wordt in haar vaderland de ‘extreemste vrouwelijke pedofiel ooit’ genoemd. Haar ex-man vreest dat Vanessa in vrijheid weer de fout in zal gaan. ,,Ze is en blijft manipulatief, een sluipend luipaard dat altijd zal jagen op kinderen.”

Vanessa Marks kreeg in 2009 een gevangenisstraf van minimaal zeven jaar. Begin 2017 werd haar detentie echter met onbepaalde tijd verlengd, omdat een beoordelingscommissie concludeerde dat ze op dat moment nog altijd een risico voor de samenleving was. Diezelfde commissie meent nu dat Marks wel klaar is om de draad van haar leven buiten de cel op te pakken.

Een zeer slecht plan, vindt haar man Andrew George (51), die direct wegging bij zijn vrouw toen bekend was geworden wat ze op haar kerfstok had. Hij en hun twee dochters hebben geen enkel contact meer met Vanessa. ,,We zitten voor altijd opgezadeld met een trauma, verklaarde hij na haar aanhouding.

De pedofiele vrouw maakte in de jaren voordat ze werd aangehouden minstens 64 foto's van momenten waarop ze piepjonge kinderen misbruikte in een kamertje in het dagverblijf dat werd gebruikt om luiers te verwisselen. Ze gaf toe in ieder geval dertien kinderen seksueel te hebben misbruikt, maar heeft nooit de namen van de slachtoffertjes genoemd.

Later bleek dat ze onderdeel was van een pedofielennetwerkje waarin ook een vrouwelijke collega van Marks actief was. Angela Allen, de medeplichtige, kreeg vijf jaar cel voor het verkrachten van een 3-jarig meisje. De mannelijke leider van de bende, Colin Blanchard, komt op zijn vroegst in 2020 vrij. De zaak kwam aan het licht toen een zakenpartner van Blanchard foto's op zijn computer ontdekte. Een groot deel van die kiekjes bleek gemaakt door Marks en Allen.

Quote

Wat zij deed, was kindermis­han­de­ling in de meest duivelse vorm

Andrew George

Duivels

Volgens de ex-man van Marks was hij een gebroken man toen hij in 2009 ontdekte wat zijn vrouw had gedaan. ,,Ik heb nooit iets achter haar gezocht. Dit drama moet ik de rest van mijn leven met me meedragen”, vertelt hij eerder aan de Britse tabloid Daily Mail. Hij wil het liefste nooit meer met zijn ex worden geassocieerd en is blij dat ze weer haar meisjesnaam gebruikt. Maar hij gruwelt bij de gedachte dat Vanessa misschien straks met een andere identiteit en een ander uiterlijk in de maatschappij terugkeert. ,,Een vreselijke gedachte voor alle ouders van kinderen die zijn misbruikt. En de slachtoffers zelf. Want wat zij deed, was kindermishandeling in de meest duivelse vorm.”

De speciale commissie die eind deze maand over de vrijlating van de vrouw moet beslissen, heeft nog geen definitieve knopen doorgehakt. Wel kwam de commissie met een korte verklaring. Daarin staat dat Marks alleen de gevangenis mag verlaten als honderd procent zeker is dat ze geen gevaar meer zal zijn voor kinderen en de openbare veiligheid. De beslissing wordt eind deze maand verwacht.

De ex-man van Marks is bang dat de vrouw de commissie op slinkse wijze om de tuin zal leiden door zich anders voor te doen dan ze is. ,,Ze komt lief over, maar onderhuids schuilt een monster. Als ze ooit weer de fout in gaat, dan zal justitie zich doodschamen. Ik zou haar nooit meer vrijlaten. Want alleen dan sluit je elke kans op terugval uit.” Inmiddels hebben ook ettelijke ouders zich tegen de beoogde vrijlating gekeerd. Ze zijn, voor zover bekend, nog niet in actie gekomen.

 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.