Maddie McCann verdween bijna tien jaar geleden in Portugal als 3-jarige peuter. De foto ernaast toont haar hoe ze er als 6-jarige uit zou zien. Inmiddels zou ze een tiener zijn.
Volledig scherm
Maddie McCann verdween bijna tien jaar geleden in Portugal als 3-jarige peuter. De foto ernaast toont haar hoe ze er als 6-jarige uit zou zien. Inmiddels zou ze een tiener zijn. © AFP

'Ontvoerder Maddie McCann gaat uiteindelijk praten'

Het is een van de meest mysterieuze vermissingszaken ooit. Zou het Britse meisje Maddie McCann ooit nog worden gevonden? De Britse detective Dave Edgar heeft hoop. Hij meent dat degene die de ontvoering op zijn kerfstok heeft, iemand in vertrouwen neemt om zijn hart te luchten. En dan is de doorbraak nabij.

Quote

Zolang er nog geen lichaam is gevonden, is er hoop dat Maddie nog leeft

Detective Dave Edgar

Edgar, die de zaak jarenlang onderzocht, gelooft nog steeds dat Maddie leeft. ,,Zolang er nog geen lichaam gevonden is, is er hoop dat Maddie nog leeft.’’ Hij vermoedt dat iemand de ontvoerder beschermt. ,,Uiteindelijk neemt de dader iemand in vertrouwen. Zo'n daad kun je niet voor jezelf houden.  Wie daarom meer over de zaak weet, moet hiermee naar buiten treden. De dader mag niet in bescherming worden genomen’’, zegt hij in de Britse krant Mirror

Hij roept ook op tot een grote Europese campagne om mensen nogmaals te bewegen – indien zij meer weten – zich te melden. De detective vermoedt dat het meisje – dat inmiddels bijna 14 jaar moet zijn – wordt vastgehouden in een kelder zoals de slachtoffers destijds van de Oostenrijker Josef Fritzl.

Het onderzoek naar de verdwijning van Maddie heeft inmiddels meer dan 12 miljoen euro gekost. Scotland Yard kreeg onlangs 97.000 euro om te onderzoeken of het meisje mogelijk in handen is gevallen van een bende mensensmokkelaars.

Maddie verdween in 2007 toen ze met haar ouders op vakantie was in Portugal. Ze was toen bijna 4 jaar. Haar ouders waren 's avonds uit eten en lieten hun drie kinderen - onder wie Maddie - in het appartement slapen.  Naderhand bleek het meisje verdwenen. De zaak leidde tot veel beroering in zowel Groot-Brittanië als Portugal. Geregeld stellen mensen het meisje ergens gezien te hebben

Om het onderzoek te helpen werden foto's van Maddie 'verouderd': deze foto werd verspreid in 2012 en toont hoe ze er op 9-jarige leeftijd uit zou kunnen zien.
Volledig scherm
Om het onderzoek te helpen werden foto's van Maddie 'verouderd': deze foto werd verspreid in 2012 en toont hoe ze er op 9-jarige leeftijd uit zou kunnen zien. © EPA
Een van de duizend ballonnen met foto die in juni 2007 werden opgelaten in het stadion van Real Madrid, met het doel het meisje terug te vinden.
Volledig scherm
Een van de duizend ballonnen met foto die in juni 2007 werden opgelaten in het stadion van Real Madrid, met het doel het meisje terug te vinden. © EPA
De ouders van Maddie vragen de hulp van het publiek bij hun zoektocht in mei 2007, vlak na de verdwijning van hun dochter.
Volledig scherm
De ouders van Maddie vragen de hulp van het publiek bij hun zoektocht in mei 2007, vlak na de verdwijning van hun dochter. © AP
 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.