Volledig scherm
Een selfie van Rebecca (rechts) en haar dochter Anuschka. Zij kwamen om het leven bij de gruwelijke aanslag in Sri Lanka, vertelt hun familie. © Privéfoto

Ook ander Nederlands slachtoffer Sri Lanka ging voor liefdadigheid: ‘Dit is onwerkelijk’

Ook de twee andere Nederlandse slachtoffers van de aanslag in Sri Lanka zijn nu bekend. Het gaat om de Nederlands-Zwitserse vrouw Rebecca en haar dochter Anuschka. 

Zij waren op het eiland vanwege hun nieuwe school voor de arme bevolking, vertelt haar nicht aan deze website: ,,Dit is bizar.’’

Annewies van Vlijmen kan het amper bevatten. Dat ook haar nicht Rebecca Weber (48), haar Zwitserse partner Ernst en Rebecca's dochter van twaalf zijn omgekomen bij de terroristische aanslag in Sri Lanka afgelopen Paasweekeinde is ‘onwerkelijk’. 

Meteen Rebecca ge-appt

Volledig scherm
Rebecca, zelf afkomstig uit Sri Lanka en geadopteerd door een Nederlands echtpaar, kwam om bij de aanslagen in Sri Lanka. © Privéfoto via Facebook.

Rebecca en Anuschka hebben de Nederlands-Zwitserse nationaliteit en wonen in Zürich. ,,Toen die aanslag op het nieuws kwam, heb ik Rebecca meteen gebeld en ge-appt. 

Maar geen gehoor. Dus toen heb ik haar oudste dochter gebeld, die woont nog in Zwitserland, en gevraagd of het Rebecca was. En inderdaad, dat was zo. Ze had het net gehoord van de politie. Dit is niet te bevatten, bizar, zo onwerkelijk. Rebecca was zo ontzettend lief, heel empathisch. En haar dochter Anuschka: dat was zo’n vrolijk, schattig meisje. Ze gaf je meteen een knuffel als ze je zag.”

Dochters verkeren in shock

Rebecca werd op haar zesde door een Nederlandse echtpaar geadopteerd uit Sri Lanka, en woonde haar hele leven in Zürich (Zwitserland).

,,Daar woonden haar adoptiemoeder en – vader, mijn tante en oom dus. Uit een eerder huwelijk had Rebecca twee dochters, die zijn begin twintig. Het is zo bizar: zij zijn nu hun moeder en stiefzusje verloren.”

Volgens Van Vlijmen verkeren de dochters van Rebecca ‘in shock’. ,,Ik heb verder maar niet doorgevraagd over alle details, maar dat verhaal moet nog op tafel komen.” Wel verbleef ze – net als het andere Nederlandse slachtoffer Monique en haar gezin - in het Cinnamon Grand Hotel in Colombo, volgens Van Vlijmen. Daar blies een zelfmoordterrorist zichzelf op tijdens het ontbijt. Ook Monique's gezin was voor liefdadigheid op het eiland.

‘School voor de allerarmsten’ 

Volledig scherm
Droevenis tijdens een massabegrafenis van de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka. © REUTERS

De Swariappa School die bloemist Rebecca, zelf afkomstig uit de Tamil-minderheid, en gitaarleraar Ernst wilden oprichten in Sri Lanka moet ruimte bieden aan dertig kinderen. Op de website van de school staan foto's van de bouw.

Zwitserse media beschreven jaren geleden hoe het echtpaar jaren tal van fondsenwervingsactiviteiten organiseerden, van een benefietconcert en modeshow tot speciale Swariappa winkel.

Ook Rebecca ging ‘regelmatig’ naar het eiland voor de nieuwe school in de omgeving van Gampola, zegt haar nicht Annewies.

 ,,Jaren geleden heeft ze in Sri Lanka haar biologische familieleden opgespoord, toen ontstond ook het idee van de nieuwe basisschool. Die dorpen zijn zo arm, een waterput en een klein schoolgebouw helpt al enorm. Het is zo onwerkelijk en pijnlijk dat ze er nu niet meer zijn.”

Zie voor het nieuws over de aanslagen in Sri Lanka ons dossier.

Kijk hier naar beelden uit Sri Lanka.

  1. Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloementuin

    Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloemen­tuin

    Bewust of onbewust: de kiekjes van het ‘partnerprogramma’, vandaag bij de G7 in Frankrijk, doen opvallend oubollig aan - tuttig zelfs. Terwijl de regeringsleiders zich achter gesloten deuren over zwaarwichtige zaken als de verhoudingen met Iran, Noord-Korea en China buigen, kijken hun vrouwen voor de ogen van de verzamelde wereldpers naar een riedeltje volksdansen, nippen onder toeziend oog van een Fransman met baret aan een glas bij een wijnproeverij of –zie hierboven- maken een ommetje door een tuin vol sierbloemen.