Volledig scherm
Juan Guaido © AFP

‘Oppositie en regering Venezuela voerden vredesbesprekingen in Oslo’

Vertegenwoordigers van het Venezolaanse regime en de oppositie hebben deze week vredesbesprekingen gehouden op een geheime locatie in Oslo. Het is een poging om een ​​politieke crisis die al vijf maanden duurt te beëindigen, meldden Noorse media vandaag. Waarnemers noemden de ontwikkeling voorzichtig ‘hoopvol’.

Venezuela verkeert in een diepe politieke crisis sinds parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf in januari tot interim-president benoemde. Het NRK-radio- en televisienetwerk in Noorwegen, dat anonieme bronnen opvoerde, zei dat de vredesbesprekingen ‘op een aantal dagen’ op een geheime locatie in de Noorse hoofdstad hadden plaatsgevonden en dat de delegaties vandaag naar Caracas terugkeren.

Het is de tweede keer dat dergelijke gesprekken in Oslo worden gehouden tussen het regime van president Nicolás Maduro en Guaidó’s vertegenwoordigers, aldus NRK, eraan toevoegend dat ook in Cuba onderhandelingen hadden plaatsgevonden.

Vredesprocessen

Een woordvoerster van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde ‘de betrokkenheid van Noorwegen bij vredesprocessen niet bevestigen of ontkennen’.

Noorwegen, thuisbasis van de Nobelprijs voor de Vrede en de inmiddels ter ziele gegane Israëlisch-Palestijnse Oslo-akkoorden, speelt vaker de rol van ‘bemiddelaar’ in vredesprocessen. Recentelijk nog die tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen in 2016.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.