Volledig scherm
Oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg. © AP

Oud-burgemeester New York toch in race om Witte Huis

Michael Bloomberg, de voormalig burgemeester van New York, heeft zich toch gemeld voor de race om de Democratische kandidatuur voor het presidentschap bij de Amerikaanse verkiezingen in 2020. Eerder had hij laten weten geen kandidaat te willen zijn.

De miljardair, mediamagnaat en filantroop acht de huidige Democratische kandidaten niet in staat om het op te nemen tegen president Donald Trump. ,,Mike maakt zich steeds meer zorgen’’, reageerde Bloombergs woordvoerder Howard Wolfson in een verklaring. De 77-jarige Bloomberg, die van 2002 tot 2013 gedurende drie termijnen burgemeester was van de grootste stad van Amerika, levert deze week de papieren in voor de Democratische voorverkiezing in de staat Alabama.

Bloomberg is ceo en oprichter van de media-onderneming Bloomberg L.P. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes zet hem op de achtste plaats van rijkste Amerikanen, met een geschat vermogen van 53,4 miljard dollar (43,8 miljard euro). Dat zou hem in staat stellen zijn eigen campagne te financieren.

Bloomberg profileert zich onder meer als voorvechter van klimaatbescherming en vermindering van het aantal wapens in de VS.

,,Mike zou een nieuwe keus zijn voor de Democraten, gebaseerd op een unieke geschiedenis van het leiden van de grootste stad van de VS, het van de grond af opbouwen van een bedrijf en het oppakken van een aantal van Amerika’s grootste uitdagingen als een invloedrijke filantroop’’, aldus Wolfson. 

Zeventien kandidaten

De Democratische kandidatuur telt nu zeventien kandidaten. Volgens recente peilingen zijn er vier favorieten: de Amerikaanse senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders, die de progressieve vleugel van de partij vertegenwoordigen, en voormalig vice-president Joe Biden en burgemeester Pete Buttiieg van South Bend (Indiana), die bekendstaan als leden van de meer gematigde vleugel.

Bloomberg zou met zijn 77 jaar de op een na oudste Democratische kandidaat zijn, na Sanders (78). Biden is 76 jaar en Warren 70. Buttiieg is 37. De zittende president Donald Trump is 73 jaar.

 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.