Volledig scherm
Archieffoto © AP

Oud-medewerkers Twitter beschuldigd van spionage voor Saoedi’s’

Twee voormalige medewerkers van Twitter zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens spionage-activiteiten voor Saoedi-Arabië. Ook een derde man uit Saoedi-Arabië is aangehouden. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten waar de Washington Post de hand op kon leggen.

Volgens de aanklacht zouden de voormalige medewerkers van Twitter, de 35-jarige Saoediër Ali Alzabarah en de 41-jarige Ahmad Abouammo, tussen eind 2014 en het voorjaar van 2015 accounts hebben gehackt van Saoedische dissidenten en critici van het Saoedische koninkrijk om zo aan persoonlijke informatie te komen. Ze zouden die informatie, zoals e-mailadressen, IP-adressen, telefoonnummers en geboortedata van gebruikers, tegen betaling hebben doorgespeeld aan de autoriteiten van Saoedi-Arabië.

De derde persoon, de Saoediër Ahmed Almutairi, wordt ervan beschuldigd als tussenpersoon te hebben gefungeerd tussen de twee mannen en de Saoedische overheid. Hij gaf in de VS leiding aan een bedrijf dat is gespecialiseerd in sociale media. Hij zou ook Alzabarah geholpen hebben uit de VS te vluchten nadat hij vragen kreeg van de top van Twitter. Abouammo is dinsdag opgepakt en moet donderdag in Seattle voor de rechtbank verschijnen. Tegen de andere twee heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een arrestatiebevel uitgevaardigd. 

Twitter zegt de actie van het Amerikaanse ministerie van Justitie toe te juichen. ,,Ons bedrijf beperkt de toegang tot gevoelige accountinformatie tot een beperkte groep opgeleide en doorgelichte medewerkers. We stellen alles in het werk om de privacy van de gebruikers te beschermen’’, aldus het bedrijf in een officiële verklaring.

  1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.