Volledig scherm
Maddie verdween in 2007 toen ze drie was (links). Rechts een impressie van het meisje op zesjarige leeftijd. Inmiddels zou ze 15 zijn.

Oud-rechercheur: Maddie leeft nog, maar heeft geen idee wie ze is

Maddie McCann, het Britse meisje dat in 2007 als driejarige spoorloos verdween in Portugal, leeft nog, meent voormalig rechercheur David Edgar. De Brit speurde voor de McCanns drie jaar lang naar hun verdwenen dochter en is er heilig van overtuigd dat een seksbende Maddie ergens vasthoudt. ,,Ze heeft waarschijnlijk geen idee wie ze is”, aldus de oud-speurder.

Volledig scherm
Politiedienst Scotland Yard kreeg onlangs 150.000 pond toegezegd om te blijven zoeken naar Maddie. © AFP

De inmiddels gepensioneerde Edgar kwam de afgelopen jaren vaker in het nieuws met opzienbarende beweringen over het lot van Madeleine McCann. Dit keer reageert hij op vragen van het Britse boulevardblad The Sun, dat met hem sprak nadat het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken Scotland Yard vorige week 150.000 pond toezegde om de zoektocht voort te zetten.

,,Ze wordt naar alle waarschijnlijkheid gevangen gehouden”, zegt Edgar. ,,Vermoedelijk zit ze in een kelder of ondergrondse kerker. Ze kan elk moment opduiken.” De oud-politieman denkt zelfs dat Maddie nog in Portugal zit, of in het naastgelegen Spanje. Voorzien van een valse identiteit zou de inmiddels 15-jarige McCann geen idee hebben wie ze werkelijk is.

Identiteit volledig kwijt

Volledig scherm
Kate and Gerry McCann, de ouders van Maddie, hebben de zoektocht naar hun dochter nooit opgegeven. © EPA

Het jarenlange seksuele misbruik door de pedobende zou ervoor hebben gezorgd dat het meisje haar identiteit volledig kwijt is. Onlangs gaf de politie aan zich te focussen op twee sterke scenario’s en ‘goede hoop’ te hebben op een doorbraak. Desondanks worden Edgars vermoedens over de ontvoering door een seksbende niet zomaar naar de prullenbak verwezen.

De voormalig speurder denkt zelfs dat zijn theorie een van de verhaallijnen is die nu wordt onderzocht. Hij vertelt in The Sun dat de politie laatstelijk is getipt door een bekende van Maddies kidnappers. Edgar: ,,We gaan het twaalfde jaar in, maar ik denk dat ze nog steeds in leven is. Iemand die weet wat er gebeurd is, beschermt de daders. Het wordt tijd dat die persoon naar buiten treedt.”

,,Madeleine kan werkelijk overal ter wereld zijn, maar mijn gevoel zegt dat ze nog in Portugal is. De kans dat ze het land uitgesmokkeld is, zonder betrapt te worden, is uiterst klein”, vervolgt Edgar. ,,Zolang er geen lichaam wordt gevonden, is er hoop. Iedereen hoopt op een goede afloop. Kate en Garry McCann geven het nooit op en krijgen hopelijk snel een antwoord.”

 1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
 2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

  ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

  In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
 1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
  Video

  Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

  SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.