Het lichaam van de 2-jarige Julen kwam gisteren al aan bij het begrafeniscomplex in El Palo, Málaga.
Volledig scherm
Het lichaam van de 2-jarige Julen kwam gisteren al aan bij het begrafeniscomplex in El Palo, Málaga. © EPA

Ouders nemen in besloten ceremonie op begraafplaats afscheid van Julen

Even voor één uur vanmiddag doorbrak een luid, massaal applaus de stilte in het gebroken hart van de wijk El Palo, in Málaga, toen de kist van de kleine Julen de begraafplaats werd binnengedragen. Het was het definitieve afscheid van het jongetje dat Spanje twee weken deed hopen en vrezen.

De ouders van Julen - Jose Rosello (midden) en Victoria Garcia (4e van links - waren gisteren ook bij de begraafplaats in hun wijk.
Volledig scherm
De ouders van Julen - Jose Rosello (midden) en Victoria Garcia (4e van links - waren gisteren ook bij de begraafplaats in hun wijk. © EPA

Nog geen driehonderd meter scheiden het huis van Vicky García en José Castellón van de begraafplaats San Juan in de visserswijk El Palo. Het kleine complex ligt midden tussen de woningen in een van de smalle straatjes; de dood maakt er deel uit van het dagelijks leven. Het pleintje voor de begraafplaats is een ontmoetingsplaats, met vier bankjes en de schaduw van een grote plataan.

Gisteren en vandaag was het er drukker dan ooit. Precies 36 uur nadat hun zoontje Julen (2) levenloos in de diepe put werd aangetroffen, begroeven Vicky en José hem vanmiddag naast zijn broertje Oliver, die in april 2017 net iets ouder was toen hij tijdens een strandwandeling aan een hartinfarct overleed. Bij de teraardebestelling werden ze alleen vergezeld door naaste familie en goede vrienden; de honderden wijkbewoners respecteerden hun verzoek om dit alleen en in stilte te doen. Een priester droeg in de beslotenheid een mis op.

Krans met witte rozen

Quote

We hebben allemaal een gebroken hart om de ouders

Wijkvoorzitter Antonio Carmona

Het verdriet van El Palo, de geanimeerde visserswijk aan de oostrand van Málaga, vergezelde de ouders sinds het moment dat gistermiddag om vier uur het lichaam van Julen, na de autopsie vrijgegeven door justitie, bij het uitvaartcentrum werd gebracht. Een krans met witte rozen wachtte hem daar al op: ‘Je ouders zullen je nooit vergeten’. Sinds dat moment was de familie geen moment van de zijde van de peuter geweken, een wake van bijna een etmaal die vanmiddag eindigde.

Iets verderop, op het pleintje dat Las Cuatro Esquinas (‘de vier hoeken’) heet, kwamen honderden buurtbewoners bij elkaar rond een door kaarsen gevormd rood hart. ,,We hebben allemaal een gebroken hart om de ouders,” las wijkvoorzitter Antonio Carmona een steunbetuiging voor. ,,Vandaag is onze wijk in rouw, huilen onze harten om Julen en zijn familie. Voor zijn ouders kunnen we geen woorden van troost vinden omdat we denken dat die niet bestaan, maar we steunen hen en geven hun al onze liefde.” Daarna volgden twee minuten stilte.

Rouw

In heel Málaga hingen de vlaggen voor de tweede achtereenvolgende dag halfstok. Ook morgen nog, de derde en laatste dag van officiële rouw die de burgemeester heeft afgekondigd, net als die van het plaatste Totalán, waar Julen vandaag precies twee weken geleden in de 71 meter diepe put verdween.

Eerder vandaag betuigden Spanjaarden ook al massaal hun steun aan de ouders van de tweejarige Julen. Op voetbalvelden verspreid over het land werd vanmorgen een minuut stilte gehouden en in kerken vonden gebedswakes plaats en werden missen opgedragen aan de peuter. 

Lees ook: Loodzware tijd voor ouders omgekomen Julen: ‘Dit gaat niet over’ (Premium).

Jose Rosello en Victoria Garcia, de ouders van Julen.
Volledig scherm
Jose Rosello en Victoria Garcia, de ouders van Julen. © AP

Het lichaam van de Spaanse peuter werd zaterdag na een zoektocht van 13 dagen eindelijk gevonden

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.