Volledig scherm
De in Congo gevonden soort © Université Libre de Bruxelles

Oudste paddenstoel ooit ontdekt: 810 miljoen jaar oud

Biologen hebben in een rots in de democratische republiek Congo de fossiele resten gevonden van zeer waarschijnlijk de oudste paddenstoel. Het gaat om een ingewikkelde, versteende schimmelstructuur die circa 810 miljoen jaar geleden groeide in een moerasachtige omgeving op de overgang van een stuk land en een lagune. Wetenschappers spreken in het gezaghebbende tijdschrift Science Advances van een unieke ontdekking. 

De oerpaddenstoel, die één van de eerste ‘bodemverbeteraars en -losmakers’ in de geschiedenis van de aarde wordt genoemd, werd getraceerd in de buurt van de Congolese stad Mbuji-Mayi. Het vorige leeftijdrecord van de oudste paddenstoel was 350 miljoen jaar. ‘De nieuwe soort is dus 460 miljoen jaar ouder’, zo wordt gejubeld in de publicatie. ‘Deze paddenstoel heeft vermoedelijk een voorname rol gespeeld in het ontstaan van zogenoemde oergrond waarop in een later stadium (500 miljoen jaar geleden) de eerste planten zijn ontstaan’. 

Het gevonden fossiel lijkt niet op een doorsnee paddenstoel maar is feitelijk een ondergronds netwerk van wortelachtige delen die voedingsstoffen uit de bodem hebben opgenomen.  Dat de vondst is gedateerd op ongeveer 810 miljoen jaar oud, heeft te maken met de leeftijd van de rotsen waarin de paddenstoel werd gevonden. Dat gesteente is tussen de 715 en 810 jaar oud. 

,,Dit is een belangrijke ontdekking”, meldt geoloog Steeve Bonneville van de Vrije Universiteit Brussel  in de publicatie. ,,Een ontdekking die de wetenschap aanmoedigt om de evolutietijdlijn van organismen op aarde te heroverwegen.” Een naam heeft de ontdekte paddenstoel nog niet gekregen. Er zijn anno 2020 rond de 120.000 soorten beschreven. Een schatting die in 2017 door wetenschappers werd gedaan, gaat uit van misschien wel tussen de 2,2 en 3,8 miljoen verschillende soorten.  

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’