Volledig scherm
Het super de luxe Cinnamon Grand hotel in Colombo waar de Nederlandse vrouw omkwam. © Screenshot YouTube

Overleden Nederlandse vrouw (54) was op vakantie met gezin, laat man en kinderen na

updateBij de gruwelijke aanslagen in Sri Lanka is vandaag één Nederlandse vrouw omgekomen. De 54-jarige vrouw overleed als gevolg van de aanslag op het Cinnamon Grand Hotel in hoofdstad Colombo, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Daar was ze op vakantie met haar gezin.

Dat zegt ambassadeur Joanne Doornewaard van Sri Lanka. De vrouw was daar met haar echtgenoot en twee kinderen. Voor zover bekend zijn er volgens de ambassadeur geen andere Nederlanders gewond geraakt, maar dat is nog niet helemaal zeker omdat nog niet alle slachtoffers zijn geïdentificeerd. De ambassade is de hele dag druk bezig geweest met het bellen van ziekenhuizen, informatie verzamelen en vragen beantwoorden. De ambassadeur is vanaf vanochtend tot na 23.00 uur lokale tijd op de ambassade geweest.

De omgekomen Nederlandse woonde in het buitenland, maar niet in Sri Lanka. Ze had een kamer geboekt in het Cinnamon Grand, een zeer luxe 5-sterrenhotel in hartje Colombo, dichtbij het World Trade Center en het nationaal museum. Tijdens haar verblijf in het Cinnamon Grand werd ze het slachtoffer van een zelfmoordterrorist.

Een hotelmanager van het Cinnamon Grand vertelde dat de terrorist rond half negen plaatselijke tijd netjes in de rij aanschoof van het paasontbijt. ,,Het was druk en er waren veel families,” vertelde de man tegen persbureau AFP. Met een dienblad in zijn handen wachtte de dader netjes tot hij bijna aan de beurt was om bediend te worden. Vervolgens activeerde hij de bom die op zijn rug zat vastgemaakt.

‘Eén grote chaos’

Bij de grote explosie kwamen talloze hotelgasten om het leven, onder wie de Nederlandse vrouw. Ook een staflid kwam om, net als de zelfmoordterrorist. Een deel van zijn lichaam is gevonden door de politie en meteen meegenomen. ,,Het was één grote chaos,” vertelde de hotelmanager van het Cinnamon Grand die anoniem wilde blijven. ,,Er waren ongeveer 20 mensen die serieus gewond raakten. We hebben hen zo snel mogelijk naar het National Hospital gebracht.” Omdat het hotel dichtbij de residentie van de Sri Lankaanse premier ligt, waren er na de aanslag snel commando's ter plekke.

Later bleek dat de terrorist had ingecheckt onder de naam Mohammed Azzam Mohammed. Hij zei dat hij in de stad was voor zaken en gaf een vals adres op. Het Cinnamon Grand was niet het enige 5 sterren hotel waar een aanslag plaatsvond, ook in het Shangri-La Hotel en het Kingsbury Colombo sloegen zelfmoordterroristen toe. Hoeveel doden in het Cinnamon Grand vielen en in de andere hotels is nog onduidelijk.

Het totale aantal dodelijke slachtoffers van de aanslagen vandaag op drie kerken en vier hotels staat momenteel op 290, zo maakte een politiewoordvoerder maandagochtend bekend. Daaronder zijn zeker 35 buitenlandse toeristen uit de VS, Groot-Brittannië, China, Portugal, Turkije en Nederland. Meer dan 500 mensen raakten gewond. ,,Spreek afschuw uit over de aanslagen in Sri Lanka op deze Paaszondag,” twitterde minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok eerder vandaag. ,,In één woord, verschrikkelijk. Op dit moment kunnen we bevestigen dat er helaas één Nederlander is omgekomen. We staan in contact met de familie van het slachtoffer.’’

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Een slachtoffer wordt geëvacueerd door autoriteiten in de Dematagoda buurt in Colombo. © EPA

Zes Nederlanders willen naar huis

Eerder werd nog gesproken over twee Nederlandse slachtoffers. De reisorganisaties Thomas Cook en TUI melden dat er geen Nederlanders die via hen hebben geboekt, betrokken zijn bij de aanslagen op Sri Lanka. Ook de toeristen die met Kras, een onderdeel van TUI, in Sri Lanka rondreizen zijn niet betrokken.

De branchevereniging Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) meldt eveneens dat er geen slachtoffers zijn bij een van de aangesloten reisbureaus. Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam zitten de reisorganisaties niet in de getroffen gebieden waar de aanslagen waren. ,,De aangesloten organisaties zien geen aanleiding om de reis aan te passen of af te breken’’, aldus Oostdam.

Bij de alarmcentrale SOS zijn tot dusver zes meldingen binnengekomen van Nederlanders die in Sri Lanka zitten en naar huis willen, zei een woordvoerster.

Er zijn zeker 290 doden en honderden gewonden na de explosies

  1. In Mexico gearresteerde zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    In Mexico gearres­teer­de zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de plaats Culiacán. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Ovidio zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen en zijn vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.