Volledig scherm
Een monteur maakt de telmachines schoon bij de hertelling in Florida. © REUTERS

Oververhitte telmachines frustreren hertelling van stembiljetten Florida

Het getouwtrek tussen Republikeinen en Democraten over de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten is nog niet voorbij. Oververhitte telmachines in Florida gooien roet in het eten en zorgen ervoor dat de wettelijke deadline voor de hertelling vermoedelijk niet wordt gehaald. Die loopt donderdag om vijf uur af. Beide kampen sturen hun advocaten alvast vooruit om die aan te vechten.

Volledig scherm
Door verschillen in het aantal hertelde stemmen zagen medewerkers zich genoodzaakt hun werk opnieuw te doen. © REUTERS

De wet in Florida bepaalt dat bij een verschil in stemmen van minder dan een half procent er een hertelling moet volgen. Bij een verschil van een kwart procentpunt moet dat zelfs met de hand. De Democratische senator Bill Nelson had slechts 0,22 procentpunt minder stemmen dan zijn Republikeinse rivaal Rick Scott.

Die laatste riep zich fluks uit tot winnaar, maar daarmee was de kous niet af. Nelson eiste een hertelling. Alleen gaat dat niet zonder slag of stoot. En de tijd dringt. De grootste problemen bij de hertelling doen zich voor in Palm Beach. Medewerkers zagen zich genoodzaakt hun werk opnieuw te doen, nadat er verschillen optraden bij het hertellen van 174.000 zogenaamd ‘vroege’ formulieren: stemmen die per post werden uitgebracht.

Monteur ingevlogen

Donald J. Trump on Twitter

Trying to STEAL two big elections in Florida! We are watching closely!

De telmachines maken daardoor overuren en zijn nu zelfs warmgelopen. Om de problemen met de vastlopende telmachines het hoofd te bieden, is een techneut ingevlogen. ,,Maar veel garantie dat het gaat lukken, hebben we niet”, zegt toezichthouder Susan Bucher, die met argusogen naar de klok kijkt, tegen lokale tv-zender WPTV.

De telproblemen stoken het vuur onder de gefrustreerde partijen nog eens extra op. De verkiezingen zijn al een week voorbij en nog is er geen winnaar in het Democratische bastion. De Democraten hebben er bij de  autoriteiten van Florida op aangedrongen om, koste wat kost, elke stem te tellen. Zelfs als het oprekken van de regels daarvoor noodzakelijk is.

Schrappen handtekeningregel

Volledig scherm
De Republikeinen zijn bang dat het schrappen van de handtekeningregel fraude in de hand werkt, maar voorstanders willen dat elke stem geteld wordt. © REUTERS

Zo willen de Democraten de rechter bijvoorbeeld vragen de regel terzijde te schuiven die stelt dat bij ingezonden stemmen de handtekening op de envelop overeen moet komen met die in het stemsysteem. De Republikeinen op hun beurt beweren dat zo verkiezingsfraude op de loer ligt die hen alsnog de overwinning in de Sunshine State kan kosten.

Bewijs daarvoor dragen zij overigens niet aan. En ook Republikeinse toezichthouders zeggen geen gevallen van fraude te hebben geconstateerd. Wie daarvan wel bewijs zegt te hebben, wordt door de rechter opgeroepen zich te melden. In vier provincies lopen inmiddels rechtszaken over het wel of niet schrappen van handtekeningregels en het oprekken van de deadline. 

‘Wanneer geeft Nelson toe?’

Donald J. Trump on Twitter

When will Bill Nelson concede in Florida? The characters running Broward and Palm Beach voting will not be able to "find" enough votes, too much spotlight on them now!

,,We zouden moeten overeenkomen dat een legale en nauwkeurige telling ons beider doel is”, zegt Marc Elias, de advocaat van democraat Nelson. De Republikeinen zien er vooral een poging in de regeltjes te verdraaien. ,,We moeten de druk erop houden bij deze mensen, om er zeker van te zijn dat ze de wet naleven”, aldus de Republikeinse afgevaardigde Francis Rooney.

President Trump ziet liever dat Nelson zijn nederlaag erkent. ,,Wanneer zal Bill Nelson in Florida toegeven?” twitterde Trump gisteren. ,,De figuren die de verkiezingen in Broward en Palm Beach runnen, zullen niet genoeg stemmen kunnen ‘vinden’. Ze krijgen nu veel te veel aandacht.” Anderen stellen dat er helemaal geen haast bij de hertelling is, omdat de winnaar toch pas in januari wordt ingezworen.

Donald J. Trump on Twitter

The Florida Election should be called in favor of Rick Scott and Ron DeSantis in that large numbers of new ballots showed up out of nowhere, and many ballots are missing or forged. An honest vote count is no longer possible-ballots massively infected. Must go with Election Night!