Volledig scherm
© AP

Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.

In augustus kwam de 19-jarige Brit Harry Dunn om het leven in het Engelse graafschap Northamptonshire. Hij werd met zijn motor geschept door de auto van de Amerikaanse Anne Sacoolas, die volgens Britse media na het ongeval op de vlucht sloeg en dankzij haar diplomatieke immuniteit het land kon verlaten. Het ongeval heeft in het Verenigd Koninkrijk voor ophef gezorgd.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, gaf eerder aan dat de regering was gewaarschuwd door de Verenigde Staten dat Sacoolas Groot-Brittannië zou verlaten. Maar de politie kon volgens hem niets doen om haar in het Verenigd Koninkrijk te houden.

Onverwachte wending

De ouders van Harry Dunn voeren nu al ruim een week campagne in Amerika om de politiek en het volk ervan te overtuigen dat Anne Sacoolas terug moet naar Engeland om daar berecht te worden. Een ontmoeting met Donald Trump stond in het kader hiervan vorige week op de planning, maar kreeg een onverwachte wending.

De president verraste de ouders met de mededeling dat Sacoolas in een aangrenzende kamer zat, klaar om de nabestaanden onder ogen te komen. Fotografen stonden met toestemming van het Witte Huis klaar om de confrontatie vast te leggen. 

,,We zijn extreem boos, deze familie voelt dat er misbruik van ze is gemaakt, dat ze een pion zijn geworden in een breder politiek spel”, zei een woordvoerder van de familie. ,,Dit alles was gewoon een stunt om Trump er goed uit te laten zien. Ik denk dat de ouders denken dat de president het alleen voor zichzelf deed.”

Tekst gaat verder onder deze tweet

Onschendbaarheid

Volgens het Verdrag van Wenen van 1961 zijn diplomaten en hun familieleden doorgaans immuun voor vervolging in hun gastland. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt van diplomatieke immuniteit ‘zelden afgezien’.

Ouders Charlotte en Tim beseffen hierdoor dat de kans steeds kleiner wordt dat zij Sacoolas nog eens zullen zien. Charlotte richtte zich eergisteren nog maar eens met een emotionele oproep tot de Amerikaanse diplomatenvrouw: ,,Kom terug naar Engeland. We zijn geen erge mensen.’’ En tegen een verslaggever: ,,We weten dat ze moet lijden. Twee van haar kinderen zaten in de auto tijdens het ongeluk, zij moeten ook verdriet hebben. We willen dat ze terugkomt.’’

Kijk hier naar de beelden van de ouders in het Witte Huis:

 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”