De Panamese autoriteiten hebben een lading van vijf ton cocaïne onderschept. De vondst werd woensdag gedaan aan boord van een semi-duikboot, aldus de Panamese Luchtmacht Senan.
Volledig scherm
De Panamese autoriteiten hebben een lading van vijf ton cocaïne onderschept. De vondst werd woensdag gedaan aan boord van een semi-duikboot, aldus de Panamese Luchtmacht Senan. © EPA

Panama vindt vijf ton cocaïne aan boord drugsduikboot

Een lading van ongeveer vijf ton cocaïne werd woensdag in beslag genomen in Panamese wateren aan boord van een semi-duikboot, meldt de Panamese Luchtmacht (Senan). 

Vier Colombianen werden gearresteerd tijdens de operatie, die 300 kilometer ten noordwesten van Panama-Stad werd uitgevoerd. Het ‘zelfgebouwde’ schip werd aangetroffen aan de Caribische kust van de provincia Bocas del Toro, grenzend aan Costa Rica. ,,Het is de eerste boot van dit type met een dusdanige hoeveelheid drugs’’ die werd opgespoord in Panama, aldus de lokale aanklager. 

Drugssmokkelaars maken graag gebruik van dit soort schepen, omdat ze moeilijk te detecteren zijn zonder kennis vooraf of zonder vliegtuigen om ze van bovenaf te spotten. De Panamezen werkten tijdens de operatie daarom samen met de Colombiaanse marine, die onderstaande beelden publiceerde op Twitter. De Colombianen schatten de straatwaarde van de in beslag genomen verdovende middelen op omgerekend 155 miljoen euro.

Recordvangsten

Panama, dat op de route ligt van productieland Colombia naar de gebruikersmarkt in de Verenigde Staten, vestigde vorig jaar een record: in 2019 werden 77,9  ton cocaïne en 12,9 ton marihuana in beslag genomen, aldus Panamese aanklager. 

Ook in Colombia werd in september 2019 nog een smokkel-onderzeeër onderschept met 8.000 kilo cocaïne aan boord

Eerder deze maand meldde Costa Rica ook een recordvangst van meer dan vijf ton cocaïne, verborgen in een container met sierplanten bestemd voor de haven van Rotterdam.

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”