Volledig scherm
Persconferentie naar aanleiding van de arrestatie van de vrouw. © CNN

Passagier (43) die baby in handbagage smokkelde had goedkeuring van moeder, vader spoorloos

De belangrijkste opsporingsdienst van de Filipijnen heeft een officiële aanklacht ingediend tegen de ouders van een zes dagen oude baby, die door een Amerikaanse vrouw op het vliegveld van hoofdstad Manilla in de handbagage was verstopt. De drie probeerden het kind op deze manier de Verenigde Staten binnen te smokkelen.

De hoofdverdachten in deze spraakmakende zaak, de 43-jarige Jennifer Talbot uit Ohio, de biologische moeder Maricris Cempron Dulap en haar nog niet-geïdentificeerde vriend, worden beschuldigd van het overtreden van een speciale wet die kinderen beschermt tegen mishandeling, uitbuiting en discriminatie.

Verstopt

Jennifer Talbot leek aan de hand van bewakingsbeelden alleen te reizen en toonde gisteren op het vliegveld dan ook alleen haar eigen paspoort. In haar handtas had ze echter een pasgeboren jongetje verstopt. Gek genoeg lukte het haar om met het kind langs de veiligheids- en immigratiediensten te glippen. Pas vlak voordat ze op het vliegtuig wilde stappen, ontdekten medewerkers van luchtvaartmaatschappij Delta Lines de zuigeling tijdens het controleren van haar bagage.

De vrouw beweerde tegenover het luchthavenpersoneel dat ze de tante is van het kind, maar kon dat niet bewijzen. Ze overhandigde wel een verklaring van de biologische ouders waarin stond dat zij de bevoegdheid had om het kind mee op reis te nemen, maar de verklaring was niet grondig en bovendien niet ondertekend. ,,Ze had ook helemaal geen reisdocumenten voor de baby’’, aldus een woordvoerder van de immigratiedienst.

Handboeien

Talbot werd vandaag in oranje gevangenisoutfit en met handboeien om op televisie gepresenteerd. Ze gaf geen verklaring voor het smokkelen van het kind, maar toonde zich wel emotioneel toen de officier de tenlastelegging voorlas. Of de Amerikaanse geld heeft gekregen van de ouders om het kind illegaal te transporteren, onderzoekt de politie nog.

De politie heeft aanwijzingen dat de moeder van de jongen, de 19-jarige Maricris Dulap, eerst online contact had gelegd met Talbot en dat ze vervolgens samen hadden onderhandeld over de adoptie van het kind. Talbot zou vorige maand uit de Verenigde Staten zijn overgevlogen om de zwangere moeder in haar huis te ontmoeten en bij haar te blijven tot ze zou bevallen.

Spoorloos

De baby bleek overigens in goede gezondheid tijdens de opmerkelijke vondst, artsen voeren nu controles uit om de exacte leeftijd te bevestigen. Talbot zit voorlopig vast voor verder onderzoek, de biologische vader is nog spoorloos.