Paus Franciscus is geëmotioneerd als hij voorgaat tijdens de Kruisweg-processie in Rome.
Volledig scherm
Paus Franciscus is geëmotioneerd als hij voorgaat tijdens de Kruisweg-processie in Rome. © REUTERS

Paus Franciscus bekritiseert onverschilligheid en egoïsme

Goede VrijdagPaus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, ,,de uit politieke overwegingen gesloten harten’’ bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.

De Kruisweg is een eeuwenoude traditie en beeldt in veertien staties Jezus’ lijdensweg tot de kruisiging uit. Paus Franciscus sprak op het einde een gebed uit. Daarin betreurde hij niet alleen de uitsluiting van migranten, maar ook de onverschilligheid en het egoïsme van mensen. Hij vestigde ook de blik op de klimaatopwarming: de aarde lijdt ,,ernstig’’, maar de ogen van mensen zijn egoïstisch en door hebzucht en macht verblind.

Franciscus verwees ook naar de kinderen, die ,,in hun onschuld en zuiverheid geschonden’’ worden, wat opnieuw als een verwijzing naar het seksueel misbruik door geestelijken kan worden gezien. De kerk, die zich volgens Franciscus ,,voortdurend van binnen- en van buitenuit aangevallen’’ voelt, verkeert vanwege de schandalen over misbruik en het verdoezelen ervan in verschillende landen in een diepe crisis.

Aangrijpend

De Italiaanse zuster Eugenia Bonetti schreef de woorden die tijdens de verschillende kruiswegstaties werden voorgelezen. Bonetti zet zich in voor vrouwen die in de prostitutie gedwongen worden. Wat zij beschreef, was aangrijpend. Zo werd verteld over ,,een minderjarige met een mooi, klein lichaam, die ik op een nacht in Rome aantrof, waar mannen in luxueuze wagens in de rij stonden om het meisje uit te buiten.’’ Ook werden de sterfgevallen van vluchtelingen in de woestijn of de Middellandse Zee gehekeld.

Pasen is een van de belangrijkste feesten voor christenen. Hoogtepunt is de paasnacht, wanneer de paus zaterdagavond in de Sint-Pietersbasiliek een paaswake voorgaat. Zondag spreekt de paus zijn ‘Urbi et orbi’ zegen uit.

Duizenden bezoekers waren op de avond van Goede Vrijdag aanwezig rond het Colosseum in Rome om de Kruisweg-processie bij te wonen.
Volledig scherm
Duizenden bezoekers waren op de avond van Goede Vrijdag aanwezig rond het Colosseum in Rome om de Kruisweg-processie bij te wonen. © AFP
  1. Elon Musk zenuwachtig voor SpaceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk zenuwach­tig voor Spa­ceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk heeft in een Amerikaans televisieprogramma gezegd dat hij erg zenuwachtig is voor de lancering van ruimteschip Crew Dragon vanavond. Vooral de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de twee astronauten weegt erg zwaar, zei hij. Vanavond omstreeks 22.30 uur (onze tijd) zullen de Nasa-astronauten gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Ook in Nederland moet het ruimteschip te zien zijn.