Volledig scherm
© Thinkstock

Pianomuziek zorgt voor beter glas wijn

Frans onderzoek bewijst het: wijn wordt beter van muziek. De druiven worden er beter van.

Ten noorden van Toulouse staat bijna 500 hectare met druivenstokken en die worden sinds kort vertroeteld met muziek. Er galmt piano- en orgelmuziek over de velden. Die klanken beschermen de druiven namelijk tegen ziektes.

,,De eerste keer dat ik er over hoorde, moest ik lachen’’, vertelde druiventeler Julien Custody in de Franse pers. ,,Maar er staat zó veel op het spel dat ik dacht: laten we het maar proberen.’’

De telers in het gebied kampen met een hardnekkige schimmel die de druivenstokken aantast. Custody zag vorig jaar 2,5 procent van zijn potentiële oogst afsterven. Bestrijdingsmiddelen tegen de schimmel zijn al jaren verboden.

De 32-jarige Franse boer stapte naar collega’s en vertelde ze over de ‘muziektherapie’. De collega’s reageerden enthousiast, de lokale beroepsvereniging trok de portemonnee en nu zijn ze begonnen. Zes druiventelers hebben speakers neergezet tussen hun druiven. Elke ochtend en elke avond klinkt acht minuten pianomuziek om de druifjes te helpen in hun strijd tegen de schimmels.

De muziektherapie werd bedacht door de Franse natuurkundige Joël Sternheimer. Hij zegt dat de frequenties van zijn muziek de golven nabootsen die planten zelf ook creëren tijdens de zogeheten eiwitsynthese. Door heel specifieke klanken te kiezen, en die in een bepaald tempo tijdens een bepaalde tijdsduur af te spelen, kan muziek de eiwitsynthese stimuleren, de groei van de plant bevorderen en ziektes tegenhouden, aldus Sternheimer.

Sinds 2008 wordt het concept al op 600 plaatsen in Frankrijk toegepast, ook bij tomaten en courgettes. Wijnboeren lijken de grootste fans. In de Elzas en in de Champagne-streek klinken al piano’s tussen de druiven. In de omgeving van Bordeaux gebruiken wijnboeren al vijf jaar de gepatenteerde muziek: de druivensterfte is er met 75 procent gedaald.

  1. Pedofilieverdachte bleef met ingenieus plan 3 jaar lang uit handen van politie

    Pedofilie­ver­dach­te bleef met ingenieus plan 3 jaar lang uit handen van politie

    Het zag er niet goed uit voor de Amerikaan Jeremiah Button (44) toen hij in 2016 voor de rechter moest verschijnen op beschuldiging van het aanranden van een minderjarig meisje, het bezit van kinderporno en incest. Hij was al eens eerder veroordeeld voor gelijksoortige feiten en wilde niet terug naar de gevangenis. Hij bedacht een ingenieus plan om uit de handen van justitie te blijven. Dat werkte, tot vorige week. Toen ontdekte een jager zijn zelfgebouwde bunker in de bossen van Wisconsin.