Volledig scherm
Premier Benjamin Netanyahu van Israël. © REUTERS

Politie heeft bewijs van corruptie Israëlische premier Netanyahu

De Israëlische politie ziet voldoende redenen premier Benjamin Netanyahu (67) aan te klagen. Dat melden Israëlische media. De premier wordt verdacht van corruptie en omkoping.

Netanyahu zou peperdure cadeaus van miljardairs en zakenlieden, uit Israël en uit het buitenland, hebben geaccepteerd. Hij zou daarbij zelf hebben aangegeven welke cadeaus ter waarde van tienduizenden euro's hij het liefst zou ontvangen, in ruil voor politieke gunsten. Zo kreeg hij onder meer sigaren en champagne van de in Israël geboren Hollywood-producent en dagbladuitgever Arnon Milchan. 

De zogenoemde 'Zaak 2000' behelst ook een deal die Netanyahu wilde sluiten met de uitgever van het Israëlische dagblad Yedioth Ahronoth. In ruil voor positieve berichtgeving zou de premier de concurrerende gratis krant Israel Hayom benadelen.

Netanyahu is sinds begin vorig jaar meerdere keren ondervraagd. De Israëlische premier noemt de aantijgingen een 'heksenjacht' en ontkent iets onrechtmatigs te hebben gedaan.

Conclusies

De politie kan alleen een aanbeveling doen, het besluit om een aanklacht in te dienen ligt bij de procureur-generaal. Politiefunctionarissen zijn van plan hun aanbevelingen uiterlijk morgen bij de officier van justitie in te dienen, aldus de krant Times of Israel.

,,Als en wanneer de politie een samenvatting van de onderzoeken aan de procureur-generaal presenteert, zal een korte en beknopte verklaring aan de pers worden vrijgegeven die hen informeert over de conclusies op basis van de verzamelde gegevens, evenals de praktijk met onderzoeken van prominenten”, aldus een politiebron.

Belachelijk

Israëliërs zullen met het rapport officieel te weten komen of de politie na jarenlang onderzoek naar de vermeende corruptie genoeg bewijs heeft gevonden om een aanklacht tegen de premier in te dienen.

Netanyahu heeft openlijk de integriteit van de politiecommissaris en andere hooggeplaatste officieren die de onderzoeken afhandelen ter discussie gesteld. ,,Er is geen reden om in te grijpen", aldus een uitspraak van de rechtbank over een hoger beroep dat was ingediend door de rechtse advocaat Yossi Fuchs.