Volledig scherm
Een voorstander van de brexit demonstreert bij het Lagerhuis in Londen. © Reuters

Poll: kleine meerderheid van Britten wil uitstel brexit

Een kleine meerderheid van de Britten wil dat de brexit wordt uitgesteld, blijkt uit een in opdracht van de The Independent uitgevoerde enquête. Zo'n 53 procent wil dat die extra tijd gebruikt wordt voor een tweede referendum of vervolggesprekken met de EU-onderhandelaars in Brussel.

Met minder dan zeven weken te gaan tot de brexit-datum van 29 maart is er in het Verenigd Koninkrijk (VK) nog geen zicht op een oplossing van de politieke impasse. Het akkoord dat de Britse premier uitonderhandelde met de Europese Unie wordt door een groot deel van het Lagerhuis niet gepruimd. Daardoor dreigt een no deal, een scheiding op 29 maart zonder afspraken over handel en de rechten van EU-burgers in het VK en vice versa. 

Een derde van de in opdracht van de progressieve krant ondervraagde Britten verkiest die harde brexit, dus zonder afspraken, boven uitstel van de scheidingsdatum. Dat een no deal kan leiden tot forse economische schade, nemen ze op de koop toe. De overige veertien procent heeft geen idee wat hun voorkeur heeft.

Een kleine minderheid (49 procent) denkt dat een harde brexit uitdraait op een economische catastrofe. Ruim een kwart van de bevraagde Britten denkt dat dat wel mee zal vallen.

Intussen probeert premier May in het Britse parlement tijd te kopen om een oplossing te vinden voor de status quo. Ze wil de tweede stemming over de deal met de EU, die gepland staat voor 14 februari, uitstellen naar 27 februari. In de tussenliggende periode wil ze in Brussel proberen om nog wat veranderingen in het akkoord voor elkaar te boksen. 

Onder meer de backstop, de regeling voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, is een belangrijk pijnpunt voor het Lagerhuis. Bij een eerste stemming werd de deal van May met grote meerderheid weggestemd.

  1. Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

    Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brus­sel-edi­tie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroek­je aan’

    De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.