Mateusz Morawiecki.
Volledig scherm
Mateusz Morawiecki. © EPA

Poolse premier waarschuwt Europese Unie voor ‘derde wereldoorlog‘

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het aanzetten tot ‘de derde wereldoorlog’, mocht de geldstroom uit Brussel worden geblokkeerd. Hij dreigde met een felle reactie als het Europees blok zou besluiten de financiële hulp op te schorten als straf voor anti-Europese maatregelen in Polen. De woorden van Morawiecki moeten niet letterlijk worden opgevat, benadrukt een woordvoerder van de regeringsleider.

5 reacties

 • Ceciel Buijser

  1 jaar geleden
  Ik lees wel vaker reacties (zoals die van @Jan Janssen) van mensen die zich heimelijk verkneukelen op het vooruitzicht van het uiteenvallen van de Europese Unie. Wat een kortzichtigheid; het zou een ramp zijn als de EU uit elkaar valt. Daar weten ze in GB inmiddels over mee te praten. Nederland stelt als vliegenkeutel op de kaart helemaal niks voor. Europa zal worden verscheurd door grootmachten, China voorop. Ik begrijp niet hoe iemand met enig gezond verstand dit vooruitzicht kan toejuichen.
 • Charles de Wit

  1 jaar geleden
  Jansen Je vergeet dat Polen niet het enige voormalige Oostblok land is met mensen die willen werken. En in Nederland ook genoeg mensen die het werk willen doen, maar die wel een leefbaar loon willen. Maar dat willen de bazen niet.
 • Bert Peters

  1 jaar geleden
  Als de Poolse werknemers weer naar Polen moeten hebben wij een probleem. Wie wil het vuile werk doen? Wie wil het zware werk doen? Wij Nederlanders zijn een verwend volk met een grote mond en vinden overal wat van. Tot de schappen leeg zijn en er niets te bikken is. Polen heeft gelijk. Eigen regels eerst. Eigen volk eerst! Dachten we hier er zo maar over dan zaten we nu niet zo in de shit met die achter het Brusselse bureau verzonnen problemen!
 • Mark van S.

  1 jaar geleden
  De Poolse premier speelt blufpoker. Zonder Europa moet Polen aankloppen bij Moedertje Rusland. Ik denk dat de meeste Polen niet daarop zitten te wachten.
 • Charles de Wit

  1 jaar geleden
  Polen heeft getekend zich aan de regels van de EU te houden. Nou willen ze dat niet. Wat verwachten ze dan, dat er geen consequenties zijn? Het VK begint dat ook door te krijgen, en Polen ziet dat ook. Dus ik verwacht dat dit vooral grote mond is, maar als puntje bij paaltje komt, Warshau z'n keutel intrekt. Want als het geld niet meer komt en hun mensen weer naar Polen moeten, hebben ze een gigantisch probleem.