Portugal geteisterd door hevige bosbranden; vier brandweermannen gewond

VideoIn Portugal zijn honderden brandweermannen zaterdag ingezet om te strijden tegen bosbranden. Dat hebben de hulpdiensten bekendgemaakt. De branden teisteren een bergregio in het centrum van het land. In hetzelfde gebied kwamen in 2017 ruim honderd mensen om het leven bij bosbranden.

Meer dan 700 brandweerlieden en 240 voertuigen zijn ingezet. Bij het invallen van de avond moesten de vliegtuigjes en helikopters het werk neerleggen. Zeker vier brandweermannen raakten tijdens het bluswerk gewond. Een van hen is er ernstig aan toe.

Verschillende doorgaande wegen zijn afgesloten en inwoners van het dorp Cardiga zijn uit voorzorg geëvacueerd, zegt Alexandre Penha, woordvoerder van de civiele bescherming. ,,De situatie is complex want het gaat om meerdere branden in dezelfde zone die samen dreigen te komen.’’

Door de warmte en de sterke wind geldt in zes regio’s in het centrum en het zuiden van Portugal het alarmniveau. In 2017 kwamen in dezelfde regio 114 mensen om het leven bij bosbranden.

Volledig scherm
Brandweermannen bestrijden bosbranden in Portugal. (Archieffoto) © EPA