De Italiaanse premier Giuseppe Conte.
Volledig scherm
PREMIUM
De Italiaanse premier Giuseppe Conte. © Reuters

‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

Dagboek ItaliëNederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.

De Italiaanse premier Conte is met afstand de populairste politicus van het land, 71 procent van de Italianen beoordeelt hem positief. Zijn kalme, bijna on-Italiaanse manier van doen en vriendelijke voorkomen boezemen vertrouwen in, net als zijn onberispelijke manier van kleden. Geen haartje verkeerd en zijn pochet kleurt altijd bij zijn das. De wat kleurloze advocaat die ruim anderhalf jaar geleden uit het niets premier werd, is de laatste weken uitgegroeid tot staatsman. Een soort corona-Churchill.

  1. Dode bij rellen en plunderingen in Minneapolis na overlijden zwarte man
    Video

    Dode bij rellen en plunderin­gen in Minneapo­lis na overlijden zwarte man

    Een grootschalige demonstratie in de Amerikaanse stad Minneapolis na het overlijden van een ongewapende zwarte man, liep in de nacht van woensdag op donderdag enorm uit de hand. Tal van winkels zijn geplunderd en in brand gestoken en een politiebureau is belaagd door een woedende menigte. Eén relschopper is overleden. De burgemeester van de stad deed tijdens de ongeregeldheden een emotionele oproep aan alle betrokkenen. ,,Verlaat het gebied.”