Mohamed Ramadan.
Volledig scherm
Mohamed Ramadan. © Twitter

Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.

Mohamed Ramadan, acteur, zanger en vrouwenmagneet met bijna tien miljoen volgers op Instagram, plaatste zondag 13 oktober een jaloersmakende video waarop hij zichzelf in de cockpit van een privévliegtuig filmt. Met een grote grijns op zijn gezicht laat hij zien dat hij aan het bedieningspaneel en de stuurknuppel mag zitten, iets dat volgens de Egyptische burgerluchtvaart volstrekt verboden is. Een onbekende man die niet op de video te zien is - vermoedelijk de co-piloot - zegt vervolgens dat hij ‘zweert dat Mohamed nu het vliegtuig aan het besturen is’.

Ramadan, die zich van geen kwaad bewust is en stelt dat het slechts om een geintje ging, is de afgelopen dagen bedolven onder de kritiek, evenals de particuliere luchtvaartmaatschappij die de privévluchten uitvoert. Twitteraars roepen massaal op om de acteur en zanger te boycotten en vinden dat het particuliere bedrijf aan de schandpaal moet worden genageld om nog meer incidenten te voorkomen.

In gevaar gebracht

Toezichthouder Civil Aviation Authority reageerde eveneens verbijsterd en riep de regering op om de piloot en de copiloot te schorsen. Daarbij verwees de instantie naar het schenden van de regels en instructies van de internationale burgerluchtvaart en naar het doelbewust in gevaar brengen van andere passagiers. Het Egyptische ministerie van burgerluchtvaart erkende de ernst van de video en nam direct passende maatregelen.

,,Nadat is bevestigd dat de Egyptische burgerluchtvaartwet is geschonden, hebben we afschrikwekkende maatregelen genomen tegen de roekeloze en onverantwoorde acties van de piloot”, luidde de verklaring. De piloot is zijn vergunning voorgoed kwijt en mag nooit meer zijn beroep uitoefenen. De copiloot wordt minder zwaar bestraft en mag slechts een jaar lang geen vliegtuig besturen.

Opspraak

Ramadan was met zijn band onderweg om op te treden op een entertainmentfestival in de Saoedische hoofdstad Riyad. De 31-jarige Egyptische grootheid speelde als acteur in meer dan tien films en in verschillende populaire televisieseries. Ook verdiende hij zijn sporen in de muziekindustrie met zijn wereldhit Song Mafia, die al meer dan 158 miljoen keer is bekeken op YouTube.

Ondanks zijn enorme schare fans, is Ramadan in het verleden vaker in opspraak geraakt. In augustus klonken er oproepen om zijn concert te verbieden nadat hij werd bekritiseerd voor het dragen van een doorzichtig shirt en ‘provocerend’ dansen op een van zijn concerten. Hij werd ook bekritiseerd in 2016 omdat hij ongevoelig zou zijn voor fans met een laag inkomen door alsmaar op te scheppen over twee luxe auto’s die hij recent had aangeschaft.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.