Volledig scherm
Een jeugdige Trump-aanhanger houdt een Amerikaanse vlag en een dollarbiljet met het portret van de president omhoog. © EPA

‘Rebel’ Trump harkt binnen één dag bijna 25 miljoen dollar campagnegeld binnen

In amper 24 uur tijd heeft president Trump al bijna 25 miljoen dollar binnengeharkt voor zijn herverkiezingscampagne. Gisteren trapte hij zijn tweede greep naar het presidentschap in 2020 officieel af. Het enorme bedrag zet de opbrengst van Trumps grootste Democratische tegenstanders bij de voorverkiezingen volledig in de schaduw.

Het duizelingwekkende bedrag werd vanochtend door de voorzitter van de Republikeinen, Ronna McDaniel, rondgetweet. Het is een demonstratie van de macht die de zittende president heeft en onderstreept de zorgen van de Democraten als het gaat om hun voorbereiding op de strijd met Trump. Het gevoel leeft dat ze niet genoeg doen om de president competitie te kunnen bieden.

In maart rapporteerde Trump al 48,7 miljoen dollar aan contanten in de herverkiezingspot te hebben. De Republikeinse partij vulde dat bedrag nog eens aan met 34,7 miljoen. Daar komt de nu opgehaalde 24,8 miljoen nog bovenop. De grootste Democratische kandidaten wisten in de eerste drie maanden van dit jaar slechts een fractie van dat bedrag te vergaren.

Joe Biden, die vicepresident was onder Barack Obama, haalde op de eerste dag van zijn campagne zo’n 6,3 miljoen dollar op. Democratische strategen vrezen volgens The New York Times dat Trump dit jaar een enorme campagnekas opbouwt, terwijl de 23 Democraten hun kleinere budgetten aanwenden om elkaar te bestrijden in de voorverkiezing van hun partij.

Geen zorgen

Volledig scherm
De pers en de Democraten moesten het gisteren in Orlando weer ontgelden. © AP

Trump staat er in de peilingen nog niet echt goed voor, zo bleek gisteren. 40 procent van de Amerikanen is te spreken over de president. 57 procent ziet hem liever gaan. Toch maken zijn campagneleiders zich geen zorgen. In 2016 zou Trump ook achter hebben gelegen in de meeste peilingen, maar won toch. Trumps campagneteam is ervan overtuigd dat zijn kansen stijgen, zodra de Republikeinen hun uiteindelijke kandidaat bekendmaken.

Trump wees gisteren in Orlando opnieuw naar zijn grootste vijand: de pers. Ook de gevestigde politieke orde, waarmee hij tijdens zijn campagne in 2016  te maken kreeg, moest het opnieuw ontgelden. In plaats van zijn politieke agenda voor zijn tweede ambtstermijn te presenteren, lijkt het erop dat Trump vooral bezig is om oude vetes te beslechten. Vooral Hillary Clinton, die niet eens kandidaat is, kwam aan bod.

Democraten radicaal

Verder deed Trump zijn beklag dat hij, sinds zijn eerste dag als president, dagelijks onder vuur ligt. De nepnieuwsmedia zijn daar wat hem betreft de oorzaak van, en ook de heksenjacht die tegen hem werd gevoerd door speciaal aanklager Robert Mueller inzake de Russische inmenging tijdens zijn verkiezingscampagne was bedoeld om hem en zijn aanhangers klein te krijgen.

Het feit dat Trump zich, als zittende president, afschildert als een outsider, de rebel die het politieke establishment omver zal gooien, zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen. Zijn toon doet vermoeden dat zijn nieuwe campagne veel weg zal hebben van zijn vorige. Hij schilderde een onheilspellend plaatje over wat Amerika te wachten staat als hij niet wordt herverkozen.

,,Een stem voor een Democraat in 2020 is een stem voor de opkomst van radicaal socialisme en de vernietiging van de Amerikaanse droom’’, oreerde de president. ,,De Democraten willen jullie en ons land om zeep helpen.’’ De Democraten op hun beurt zijn van mening dat juist Trumps gedrag en beleid er voor zullen zorgen dat hij in 2020 het veld zal ruimen als president.