Een rivier uit het Amazonewoud stroomt richting de oceaan in Brazilië. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een rivier uit het Amazonewoud stroomt richting de oceaan in Brazilië. Foto ter illustratie. © AP

Rechter: Brazilië dreigt Amazone aan drugshandelaren te verliezen

Brazilië loopt het risico de controle over zijn uitgestrekte Amazone te verliezen aan de georganiseerde misdaad en drugssmokkelaars, waarschuwt een rechter van het Hooggerechtshof woensdag. Om de achteruitgang van het regenwoud te stoppen en orde in het wetteloze gebied te herstellen heeft Brazilië internationale hulp nodig, aldus de rechter.

 1. Politie geeft beelden fatale arrestatie Tyre Nichols vrij: geslagen, geschopt, met wapenstok bewerkt
  Update/Met video

  Politie geeft beelden fatale arrestatie Tyre Nichols vrij: geslagen, geschopt, met wapenstok bewerkt

  De politie van de Amerikaanse stad Memphis heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag even voor 01.00 uur (Nederlandse tijd) vier video’s vrijgegeven waarop te zien is hoe de 29-jarige Tyre Nichols drie weken geleden werd gearresteerd. Op de beelden is onder meer te zien hoe de zwarte Amerikaan door meerdere agenten wordt geschopt en geslagen. Hij overleed drie dagen na zijn arrestatie.
 1. Wereld Natuur Fonds: Milieuactivisten worden vermoord voor onze import
  PREMIUM

  Wereld Natuur Fonds: Milieuacti­vis­ten worden vermoord voor onze import

  De gevolgen van het kappen van bos voor de productie van grondstoffen gaan verder dan ontbossing, CO2-uitstoot en mensenrechtenschending. Zo werden in 2020 over de hele wereld ten minste 227 milieuactivisten vermoord, blijkt uit cijfers die het Wereld Natuur Fonds (WNF) deelt. Dat zijn er meer dan ooit. De organisatie wijst naar bedrijven die op grote schaal bos laten kappen voor landbouwgrond, waarop ze grondstoffen verbouwen die ook Nederland massaal afneemt.
 2. Lula opnieuw president Brazilië na nek-aan-nekrace met Bolsonaro
  UPDATE/met video

  Lula opnieuw president Brazilië na nek-aan-nekrace met Bolsonaro

  De 77-jarige Luiz Inácio Lula da Silva wordt voor de derde keer president van Brazilië. Met bijna 100 procent van de stemmen geteld, behaalde ‘Lula’, zoals de linkse kandidaat van de Arbeiderspartij kortweg wordt genoemd, in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zondag 50,89 procent van de stemmen. Het verschil met het huidige extreemrechtse staatshoofd Jair Bolsonaro was klein: 49,11 procent koos voor zijn herverkiezing. Dat heeft het Braziliaanse Kiestribunaal (TSE) bekendgemaakt.