Beeld van de uitvaart van Walter Lübcke
Volledig scherm
Beeld van de uitvaart van Walter Lübcke © AFP

'Rechts-extremist verdacht van moord op Duitse politicus’

updateIn de zaak rond de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke is opnieuw een verdachte aangehouden. Het betreft een 45-jarige man uit Kassel. Hij werd vanochtend rond 2.00 uur van zijn bed gelicht door een speciale eenheid van de Duitse politie. Vorige week werd er ook iemand aangehouden, maar die persoon werd snel weer vrijgelaten.

Duitse media melden op basis van eigen bronnen dat de man uit rechts-extremistische hoek komt. De politie wil nog niet ingaan op een mogelijk motief. Morgen zullen de Duitse autoriteiten meer informatie naar buiten brengen.  Bild stelt dat er dna-materiaal van de verdachte is gevonden op de kleding van Lübcke. Dat materiaal matchte met sporen die zijn opgeslagen in de Duitse dna-databank. Hij zou eerder een zware misdaad hebben begaan, aldus Bild.

De Frankfurter Algemeine stelt dat de Duitse politie de mogelijkheid onderzoekt dat de verdachte meer slachtoffers gemaakt heeft. Ook zou de politie momenteel onderzoeken hoe intensief zijn banden met extreem-rechts nog zijn. 

Kogel van dichtbij 

Walter Lübcke werd twee weken geleden op zondagnacht omstreeks half een door een familielid gevonden op het terras van zijn woning in Wolfhagen-Istha bij Kassel, in de deelstaat Hessen. Hij bleek te zijn omgebracht met een schot door het hoofd. De kogel bleek van dichtbij te zijn afgevuurd.

De politie hield van begin af aan rekening met verschillende motieven. Er werd ook nadrukkelijk rekening mee gehouden dat de dader mogelijk gezocht moest worden in de persoonlijke omgeving van het slachtoffer. De politie besteedde anderhalve week geleden aandacht aan de zaak in het opsporingsprogramma Aktenzeichen XY ... ungelöst.

Extreemrechts

Daarnaast werd meteen ook rekening gehouden met een politiek motief voor de moord. Lübcke werd in het verleden herhaaldelijk bedreigd door rechtsextremisten. De politie meldde in een vroeg stadium van het onderzoek dat er tot dusverre geen aanwijzingen waren dat de zaak een extreemrechtse achtergrond had.

Lübcke zat van 1999 tot 2009 voor de CDU in het parlement van de deelstaat Hessen. De afgelopen tien jaar was hij regeringspresident in diezelfde regio.