Volledig scherm
© AP

Reddingsschip Ocean Viking redt opnieuw 73 migranten uit het water

Het reddingsschip Ocean Viking heeft vandaag opnieuw 73 migranten uit het water gehaald voor de kust van Libië. Dat zegt Artsen Zonder Grenzen. Volgens de organisatie, die de reddingsoperaties organiseert, bevinden zich nu 182 mensen aan boord.

Onder de 73 geredde mensen zijn vrouwen en kinderen, afkomstig van een overvolle rubberboot. Gisteren werden ook al 48 mensen van een houten boot gehaald en 61 anderen van een rubberen bootje.

Artsen Zonder Grenzen schreef ook nog op Twitter dat het een voorstel van Libië heeft verworpen om de 109 die gisteren gered werden aan land te laten gaan in Khoms, ten westen van hoofdstad Tripoli, omdat Libië niet wordt gezien als een veilige plek voor de migranten.

Een paar weken geleden ving Italië 82 migranten op die eerder door de Ocean Viking werden gered. Ze werden naar het eiland Lampedusa gebracht.  Dit betekende een verandering van koers voor Italië, dat een nieuwe regering heeft zonder de extreemrechtse voormalige minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Die weigerde meermaals om geredde migranten op te vangen, wat leidde tot kritiek van de Verenigde Naties, mensenrechtenorganisaties en meerdere EU-landen.

Volledig scherm
© AP