Volledig scherm
Ook elders in Australië zorgden zandstormen, hagel en plotselinge overstromingen voor wateroverlast, zoals hier in hoofdstad Canberra. © AP

Regen in bosbrandgebied Australië leidt tot nieuwe overstromingen

Hevige regenval heeft in de Australische staat Queensland tot nieuwe overstromingen geleid. In een aantal regio's in de staat is de afgelopen dagen ongeveer een kwart van de gemiddelde jaarlijkse neerslag gevallen, wat neerkomt op ruim 160 millimeter water. In Queensland woedden tot voor kort veel bosbranden.

De regen zorgt er weliswaar voor dat het vuur niet verder om zich heen kan grijpen, maar het leidt ook tot nieuwe problemen. Zeven mensen moesten worden gered vanwege het snel stijgende water.

Door de regen in Queensland en in andere door de bosbranden zwaar getroffen staten als Victoria en New South Wales, is de kans dat de branden overslaan een stuk kleiner geworden. De komende dagen is nog meer regen voorspeld in Queensland.

Australië heeft al maanden te kampen met extreem weer. Als gevolg van felle bosbranden is een gebied ter grootte van Engeland verwoest. Daarbij zijn 33 mensen omgekomen en naar schatting meer dan een miljard dieren (zoogdieren, vogels en reptielen, amfibieën). 

Zware onweersbuien brachten vorige week al wat verlichting voor de geteisterde gebieden, maar zorgden ook weer voor hevige overstromingen. Op sommige plekken ging de storm gepaard met hagelstenen zo groot als golfballen, en ook waren er grote zandstormen.