Volledig scherm
Syrische hoofdstad Damascus. © ANP

'Regime van rust' rond Damascus verlengd

Het Syrische leger stelt maandag de wapenstilstand in de hoofdstad Damascus nog twee dagen te verlengen. Het zogenoemde regime van rust was zondagavond afgelopen.

Het bestand gold afgelopen weekeinde ook voor het noorden van de kustprovincie Latakia, maar het is onduidelijk of het ook daar wordt voortgezet. 

Verlenging
Rusland liet weten dat het over de verlenging onderhandelde met de Verenigde Staten, de 'gematigde' Syrische oppositie en het regeringskamp. De oppositie geniet de steun van de VS, de regering die van Rusland.

In het veelgeplaagde Aleppo vechten de kemphanen onverstoorbaar door. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is desondanks hoopvol dat het bestand kan worden uitgebreid naar de noordelijke stad, liet hij maandag weten. De Russische generaal Sergej Koeralenko zei dat er inderdaad wordt gesproken over het uitbreiden van het bestand naar Aleppo.

Begin maart van dit jaar was er al eerder een vergelijkbare situatie, toen werd het 'beeïndiging van vijandelijkheden' genoemd. Rusland, Syrië en een aantal rebellengroepen kwamen overeen om de wapens twee weken neer te leggen.

Terugblik
De burgeroorlog in Syrië begon vijf jaar geleden toen aanvankelijk vreedzame protesten tegen het bewind van Assad op brute wijze werden verstoord. Rusland is een trouwe bondgenoot van het regime van Assad en heeft eind september militair ingegrepen om het regime voor de ondergang te behoeden. De Verenigde Staten behoren tot de felste tegenstanders van Assad.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.