Volledig scherm
Republikein Steve Scalise staat de media te woord nadat hij samen met andere Republikeinen de beveiligde verhoorruimte was binnengedrongen. © EPA

Republikeinen bestormen beveiligde verhoorruimte in onderzoek tegen Trump

Republikeinse parlementsleden hebben vandaag een kantoor bestormd waar een getuige zou worden verhoord over een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. De defensiefunctionaris zou achter gesloten deuren getuigen, toen de Republikeinen schreeuwend binnenvielen. Het verhoor werd uitgesteld.

Trump hangt een afzettingsprocedure boven het hoofd vanwege zijn contacten met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. In een telefoongesprek zou Trump Zelenski hebben gevraagd onderzoek te doen naar Joe Biden, zijn belangrijkste Democratische rivaal bij de komende presidentsverkiezingen.

Drie door Democraten geleide commissies van het Huis van Afgevaardigden onderzoeken of een afzettingsprocedure in gang kan worden gezet. In dat onderzoek zou vandaag Laura Cooper een verklaring afleggen. Cooper had als functionaris bij Defensie te maken met zaken rond Oekraïne en Rusland.

Mobiele telefoons

Tientallen Republikeinen drongen de beveiligde kelder in het Capitool  binnen. Ze brachten hun mobiele telefoons mee, wat strikt verboden is in  de zogenoemde Sensitive Compartmented Information Facility (SCIF). Sommigen weigerden hun telefoon af te geven aan het beveiligingspersoneel.

De politie werd erbij geroepen om de oploop een halt toe te roepen. ,,Ze zijn in paniek. Ze proberen het onderzoek te stoppen’’, concludeerde een Democraat.

De actie van de Republikeinen komt kort nadat Trump zijn politieke achterban had opgeroepen steviger het gevecht aan te gaan met de Democraten die aan zijn presidentiële stoelpoten zagen. Gisteren kreeg Trump een storm van kritiek over zich heen toen hij in een tweet de afzettingsprocedure vergeleek met een lynchpartij, een term die verwijst naar het ophangen van zwarte Amerikanen in met name de zuidelijke staten.

Volledig scherm
Congreslid Mark Meadows bij de beveiligde verhoorruimte waar Laura Cooper een verklaring zou afleggen. © REUTERS
  1. Vlaams ‘Most Wanted’ moordenaarskoppel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Vlaams ‘Most Wanted’ moorde­naars­kop­pel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Het Vlaamse moordenaarskoppel Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker van de ‘Belgium’s Most Wanted-lijst’ is gearresteerd. Het duo is verantwoordelijk voor de brute moord op een Britse zakenman, die in 1996 door spelende kinderen werd aangetroffen in de duinen, en werd al in 2011 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Tot gisteren wisten ze echter uit handen van de politie te blijven.