Volledig scherm
Een Amerikaanse militaire drone RQ-4A Global Hawk, hetzelfde type als door Iran is neergehaald. © AFP

Republikeinen VS willen actie tegen Iran na neerhalen drone

Een aantal prominente Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden in de VS wil dat Amerika ,,afgemeten actie’’ onderneemt tegen Iran nadat dat land donderdag een Amerikaanse drone heeft neergehaald. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft inmiddels alle burgervluchten over het Golfgebied verboden.

De Iraanse Revolutionaire Garde claimde eerder een Amerikaanse ‘spion-drone’ te hebben neergeschoten in de zuidelijke provincie Hormozgan. ,,En onze grenzen zijn een rode lijn’’, aldus een woordvoerder van het Iraanse leger. ,,Elke vijand die die grenzen passeert, vernietigen we.’’

De VS verklaarden in reactie dat er geen onbemande toestellen van het Amerikaanse leger in Iran actief waren. Volgens Washington vloog de drone in het internationale luchtruim boven de Straat van Hormuz.

,,Iran heeft in internationale wateren een toestel van de Verenigde Staten aangevallen’’, zegt Republikein Kevin McCarthy. ,,Deze provocatie komt een week nadat ze twee commerciële tankers in internationale wateren hebben aangevallen en vernietigd.’’ McCarthy vond steun bij Republikeinen Michael McCaul, Mac Thornberry en Devin Nunes.

Volledig scherm
De Republikeinse senator Kevin McCarthy. © AFP

Reactie Iran

Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, liegt Amerika over de positie waar de drone is neergeschoten. ,,We zoeken geen oorlog, maar we verdedigen ons luchtruim, land en onze wateren.’’

In een brief aan de Verenigde Naties en aan de Veiligheidsraad heeft Teheran donderdag de ,,provocerende’’ en ,,zeer gevaarlijke’’ Amerikaanse actie tegen zijn ,,territoriale integriteit’’ gehekeld.

In het schrijven benadrukt Iran - dat niet aandringt op een spoedvergadering van de Veiligheidsraad - dat het niet uit is op een oorlog, maar dat het ,,zich het recht voorbehoudt om de noodzakelijke maatregelen te treffen tegen schendingen van zijn grondgebied, waartegen het zich fel zal verdedigen, zowel op de grond, in de lucht als op zee’’.

Vluchten verboden

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA (Federal Aviation Administration) heeft donderdag een verbod uitgevaardigd voor de burgerluchtvaart om nog langer gebruik te maken van het door Teheran gecontroleerde luchtruim boven de Straat van Hormuz en de Golf van Oman.

De beslissing is het gevolg van het neerschieten van de Amerikaanse drone door Iran. Volgens de FAA waren er op het moment dat een Iraanse raket de drone onderschepte ,,tal van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart in het gebied’’.

Eerder al besloot United Airlines de luchtverbinding tussen de internationale luchthaven Newark bij New York en die van Mumbai in India voorlopig uit de dienstregeling te halen. ,,Gezien de huidige gebeurtenissen in Iran hebben we een grondige veiligheids- en beveiligingsbeoordeling van onze Indiase verbinding door het Iraanse luchtruim uitgevoerd en besloten onze service te schorsen’’, zegt United op zijn website.

Het Iraanse leger heeft beelden vrijgegeven waarin te zien zou zijn dat het een Amerikaanse drone uit de lucht schiet. Bekijk de video hier:

  1. LIVE | Vierde passagier cruiseschip Japan overleden; derde besmetting Spanje
    Coronavirus

    LIVE | Vierde passagier cruise­schip Japan overleden; derde besmetting Spanje

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl ook de rest van de wereld verder in de ban raakt van het virus, heeft een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laten zakken. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 71 Covid-19-doden bij, het laagste cijfer tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.