Rijke landen houden zich niet aan afspraak om arme landen miljarden te geven voor klimaat
Oxfam Novib trekt aan de bel. Rijke landen hebben zich de afgelopen jaren niet aan de afspraak gehouden om 100 miljard dollar aan armere landen te geven voor klimaatproblematiek.
In 2009 beloofden rijke landen om van 2020 tot en met 2025 jaarlijks 100 miljard dollar hiervoor vrij te maken, maar dat is mislukt. Het geld zou gestoken worden in het tegengaan van klimaatproblematiek als droogte, kou en hitte. Maar na berekeningen van Oxfam blijkt dat arme landen nu al 68 tot 75 miljard dollar mislopen.
Uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), die vorige week werden gepubliceerd, blijkt volgens Oxfam Novib dat er in 2019 niet meer dan 80 miljard aan klimaatfinanciering beschikbaar was voor arme landen. En dat ook de komende jaren niet aan het doel van 100 miljard gaat worden voldaan. Daarnaast wordt het geld niet beschikbaar gesteld als een gift, maar als lening.
Kwetsbaar
Volgens Oxfam is dit een slechte zaak, aangezien het om kwetsbare landen gaat die een flinke tik krijgen als de klimaatverandering zo doorzet als nu het geval is. De organisatie geeft aan dat er al wat landen zijn die zelfs biljoenen dollars kwijt zijn aan het tegengaan van klimaatproblematiek. Ze noemen arme families in Bangladesh als voorbeeld. Zij leven van het land, maar kunnen door overstromingen niks verbouwen. Ook noemt de organisatie Madagaskar, het eiland kent de grootste droogte in 40 jaar wat zorgt voor grote voedseltekorten.
De berichtgeving van de organisatie komt net voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die morgen begint en tot december zal duren. Het klimaat is een van de grootste punten op de agenda, evenals de coronacrisis. Eerder dit jaar bleek al uit een rapport van VN-panel IPCC dat klimaatverandering ontzettend snel gaat op dit moment en dat juist arme landen hier veel last van zouden ondervinden.
De onderwerpen komen ook op de agenda van de klimaatconferentie COP26 die vanaf eind volgende maand in Glasgow wordt gehouden.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMmet quiz
Binnenkort telt India 1.425.775.851 inwoners, méér dan China: ‘Land kan niet meer genegeerd worden’
Nog even, en India haalt China in als land met de grootste bevolking ter wereld. Het land dat zo vaak over het hoofd wordt gezien, is dit jaar voorzitter van de G20 en presenteert zich als nieuwe supermacht. Daar kunnen we ons maar beter op voorbereiden. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Juwelen van nicht van Napoleon gestolen in Frans museum: geschatte waarde van 110.000 euro
Juwelen van Mathilde Bonaparte, een nicht van Napoleon Bonaparte, zijn in de nacht van afgelopen zaterdag op zondag gestolen uit het Hébert-museum in de Franse gemeente La Tronche, in de buurt van de zuidoostelijke stad Grenoble. De dieven zouden naar schatting 110.000 euro hebben buitgemaakt. -
Schutter van dodelijke schietpartij Californië nog altijd voortvluchtig
De schutter van de dodelijke schietpartij zondag in Monterey Park in de Amerikaanse staat Californië is vermoedelijk een man van Aziatische afkomst, aldus de politie. Bij de schietpartij kwamen zeker tien mensen om, terwijl ook zeker tien mensen gewond raakten. De dader is nog voortvluchtig.
-
PREMIUM
Wéér een klimaatalarm: de boodschap is nu wel duidelijk, maar wat moeten we ermee?
Wereldwijd gaan alle alarmbellen af na het verschijnen van het nieuwste IPCC-klimaatrapport. Maar we weten toch allang dat er iets goed mis is? Waarom is dit onderzoek dan zo belangrijk? Of zijn al die andere dat ook? We vragen het de onderzoekers en gebruikers zelf. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Erdogan: voorlopig geen steun voor NAVO-lidmaatschap Zweden
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat Zweden niet hoeft te rekenen op de steun van Turkije bij het verkrijgen van het NAVO-lidmaatschap, na de koranverbranding bij de Turkse ambassade in Stockholm afgelopen weekend.