Volledig scherm
Loujain Al-Hathloul in 2014. © AP

Saoedische activiste mag alleen cel uit als ze in video ontkent dat ze gemarteld werd

De Saoedische vrouwenrechtenactiviste Loujain Al-Hathloul weigert in te gaan op een voorstel tot vrijlating van de Saoedische overheid. Die zegt dat de vrouw de gevangenis mag verlaten, op voorwaarde dat ze in een video ontkent dat ze in de cel gemarteld en aangerand werd. Dat deelt de familie van Al-Hathloul vandaag mee.

De 30-jarige Al-Hathloul werd ruim een jaar geleden samen met meer dan tien andere vrouwenrechtenactivisten opgepakt nadat Saoedi-Arabië een einde maakte aan het rijverbod voor vrouwen. Al-Hathloul voerde actief campagne om dat voor elkaar te krijgen.

Volgens de autoriteiten werden ze gearresteerd omdat ze ervan verdacht werden de belangen van Saoedi-Arabië te schaden en steun te bieden aan ‘vijanden uit het buitenland’ De vrouwen zouden contacten gehad hebben met buitenlandse journalisten en diplomaten. 

Zweepslagen

Volgens mensenrechtenorganisaties riskeren sommigen van de vrouwen een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijf jaar. Tenminste drie vrouwen, waaronder Al-Hathloul, zouden bovendien al maandenlang in eenzame opsluiting zitten. Ook zouden ze worden gemarteld met zweepslagen en elektroshocks. Er zou ook sprake zijn van seksueel misbruik. De Saoedische autoriteiten ontkennen het misbruik.

Volgens de familie van Al-Hathloul was Saud Al-Qahtani, een vooraanstaande adviseur van kroonprins Mohammed bin Salman, aanwezig tijdens sommige foltersessies en dreigde hij ermee haar te verkrachten en te vermoorden. De Saoedische openbare aanklager ontkent die informatie.

‘Geen realistische eis’

Al-Hathloul had er aanvankelijk mee ingestemd om een document te ondertekenen waarin ze ontkent dat ze slachtoffer was van martelingen en intimidatie, zo tweette haar broer Walid. Maar nu vraagt het ministerie van veiligheid dat ze die ontkenning ook nog in een video doet. ,,Ze vragen haar om in een video de martelingen te ontkennen. Dat lijkt me geen realistische eis’’, schrijft  Walid. De vrouw weigert de video te maken, zo deelt haar familie mee.

In Europa en de Verenigde Staten wordt verbolgen gereageerd op de zaak van Al-Hathloul. De afgelopen twee jaar werden in Saoedi-Arabië veel activisten opgepakt in een poging van de overheid om eventuele oppositie de kop in te drukken. 

  1. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.
  2. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”