Volledig scherm
Vrouwen in Saoedi-Arabië mogen sinds juni vorig jaar autorijden. Nu kunnen ze ook zelfstandig naar het buitenland reizen. © EPA

Saoedische vrouwen mogen reizen zonder toestemming man

Vrouwen in Saoedi-Arabië hoeven geen toestemming meer te hebben van een man als ze naar het buitenland willen reizen. Volgens een nieuwe wet mogen vrouwen ouder dan 21 nu zelfstandig een paspoort aanvragen. Daarnaast krijgen vrouwen meer controle over familiezaken. Het  mannelijke voogdijsysteem in het land wordt daarmee verder uitgehold.

Voorheen hadden vrouwen voor het aanvragen van een paspoort of reizen naar het buitenland toestemming nodig van hun man, vader of een ander mannelijk familielid. De nieuwe wet stelt volwassen vrouwen daarin nu gelijk aan mannen.

Volgens een andere maatregel mogen Saoedische vrouwen nu ook de geboorte van kinderen, huwelijk of scheiding laten registreren. Dat was tot nu toe voorbehouden aan mannen. Daarnaast krijgen vrouwen in Saoedi-Arabië het recht om gekozen te worden als voogd van minderjarige kinderen.

Recht op werk

Ook wordt het recht van vrouwen op werk uitgebreid. Alle Saoedische burgers mogen vanaf nu werken, zonder discriminatie op basis van geslacht, leeftijd of handicap. De maatregel past in een plan van de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman, de feitelijke leider van de Moslimstaat, om de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt te vergroten. In 2030 moet het aandeel vrouwen op de arbeidsmarkt gegroeid zijn van 22 naar 30 procent.

Progressieve hervormingen

De beslissingen zijn uitgegeven in een reeks koninklijke besluiten. De koninklijke familie van Saoedi-Arabië heeft al eerder aangegeven dat ze progressieve hervormingen wil doorvoeren. Zo mogen vrouwen sinds juni 2018 autorijden en werd eind mei een wet aangenomen tegen seksuele intimidatie van vrouwen. Ook kunnen vrouwen nu naar de bioscoop en een stadion. 

Sinds juni vorig jaar mogen vrouwen in Saoedi-Arabië autorijden. Bekijk in de video hieronder hoe zij hun eerste rijlessen volgden: 

 1. Duitsland legt groot ondergronds bankierssysteem plat, ook huiszoekingen in Nederland

  Duitsland legt groot onder­gronds bankiers­sys­teem plat, ook huiszoekin­gen in Nederland

  In Duitsland zijn sinds vanochtend tientallen doorzoekingen gaande in verband met een onderzoek naar een grootschalig ondergronds bankierssysteem. Onder meer metaalbedrijven, juweliers en particuliere woningen worden binnenstebuiten gekeerd. Ook in Nederland vinden doorzoekingen plaats. De ‘internationaal opererende criminele organisatie’ zou zo'n 200 miljoen euro hebben witgewassen via hawala-bankieren.
 1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 2. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste
  Update

  Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

  De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.