Volledig scherm
De goudklomp is ongeveer zo groot als een pakje sigaretten en weegt 1,4 kilo. © Finders Keepers Gold Prospecting

Schatzoeker vindt goudklomp van bijna anderhalve kilo met metaaldetector

Een amateur-goudzoeker heeft in het zuidwesten van Australië de vondst van zijn leven gedaan. Op de plek waar zijn metaaldetector begon te piepen, haalde hij een goudklomp boven die bijna 62.000 euro waard bleek te zijn.

De niet-geïdentificeerde man op leeftijd ontdekte de goudklomp enkele weken geleden met zijn metaaldetector op een zoutvlakte bij Kalgoorlie. Driekwart van het goud dat in Australië ontgonnen wordt, komt uit die regio. De schatzoeker ging na zijn gelukkige vondst naar Finders Keepers Gold Prospecting , een speciaalzaak voor goudzoekersmateriaal.

Vrij uniek

Volgens zaakvoerder Matt Cook kwam de man - een vaste klant sinds een jaar of acht - binnen met een glimlach van oor tot oor. ,,Hij liet me een foto van het goudklompje zien. Ik was verbaasd. Nooit eerder in de ruim tien jaar dat mijn zaak bestaat, zag ik een goudklompje van die omvang dat werd gevonden met een eenvoudige metaaldetector. De man vertelde me dat het klompje op een diepte van zo’n 45 centimeter lag. Dat maakte zijn vondst vrij uniek want de meeste klompjes van die grootte zitten veel dieper in de grond’’, verklaarde hij tegenover Australische media.  

Cook vroeg zijn klant de goudklomp op te halen zodat hij het nauwkeuriger kon bekijken en de waarde kon bepalen. De man voldeed aan dat verzoek en stond niet veel later opnieuw in de zaak. ,,Het klompje was niet veel groter dan een pakje sigaretten maar woog veel meer dan ik verwachtte: 1,4 kilo. Het soortelijk gewicht van het goud was ongelofelijk. Op basis daarvan schatte ik de waarde op zo'n 100.000 Australische dollar.’’

Niet verkopen

De vinder van de goudklomp wil zijn ‘schat’ voorlopig niet verkopen, vervolgt Cook. ,,Hij hoopt er een groter bedrag voor te krijgen. Goudverzamelaars betalen veel meer voor dat soort vondsten dan de geschatte waarde omdat ze zo zeldzaam zijn.’’

Volledig scherm
De gelukkige vinder met zijn 'schat'. © Screenshot Nine News
Volledig scherm
Drie kwart van het goud dat in Australië wordt ontgonnen komt uit de streek rond Kalgoorlie. © Maps4News

Klompjes van die grootte worden volgens experten tot enkele keren per jaar gevonden in de streek van Kalgoorlie, waar ook goudmijnen zijn. Veel mensen gaan er in het weekend als hobby op zoek naar goud. 

Bekijk ook:

Miljoenen aan goud gevonden in gezonken schip.