Cohens lichaam werd vrijdag gevonden in een lege watertank in de tuin van zijn villa.
Volledig scherm
Cohens lichaam werd vrijdag gevonden in een lege watertank in de tuin van zijn villa. © Privéfoto/screenshot worldgolfawards.com

Schedel ingeslagen van oud-topman Philips, verdachte weduwe claimt lichaam

UpdateHet lichaam van de in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) vertoont veel sporen van geweld. Dat is gebleken uit een scan van het stoffelijk overschot, melden bronnen dichtbij het onderzoek aan deze site. Intussen loopt de autopsie vertraging op doordat Cohens echtgenote - hoofdverdachte in de zaak - gebruik maakt van haar rechten.  

Op de scanbeelden van het lichaam is onder andere zien dat Cohens schedel werd ingeslagen, zijn handen gebroken en zijn linkerbeen werd verdraaid. Uit de scan, die gisteren werd gemaakt in een vooraanstaand ziekenhuis in Nairobi, is volgens onze bronnen ook gebleken dat de Nederlander zich verzette tegen zijn aanvallers. Onderzoek van dna-materiaal onder zijn nagels moet daar meer duidelijkheid over geven.

Autopsie

Autopsie op het lichaam van Cohen moet vandaag antwoord geven op de vraag waardoor de Nederlander overleed. Cohens Keniaanse weduwe, verdacht van het beramen van de moord, en de zus van de Nederlander zijn ook aanwezig bij de lijkschouwing. Die wordt uitgevoerd door een patholoog van de Keniaanse overheid. Twee onafhankelijke lijkschouwers - eentje aangesteld door de weduwe van Cohen, de andere door zijn Nederlandse nabestaanden - kijken mee.  

Cohens weduwe weigert het lichaam officieel te identificeren als dat van haar echtgenoot. ,,Ze bekeek het tot tweemaal toe hoofdschuddend en zei daarna dat ze niet met zekerheid kan zeggen dat het stoffelijk overschot van haar man is’’, zegt een ingewijde. Sarah W.K. bleef volgens onze bron onbewogen.  ,,Ze toonde totaal geen emoties, zelfs geen traan.’’ 

Quote

Cohens weduwe bekeek het lichaam tweemaal hoofdschud­dend en zei niet zeker te zijn dat het haar man is

Ingewijde

Ondanks dat ze de identiteit van het lichaam niet wil bevestigen, claimt de Keniaanse opmerkelijk genoeg wél het stoffelijk overschot. Ze liet haar advocaat protest aantekenen tegen vrijgave ervan aan Cohens broer en zus. Die willen hem morgen begraven op een joodse begraafplaats in Nairobi maar Sarah W.K. wil hem zelf begraven. ,,Als zijn wettige echtgenote heb ik het recht om te bepalen wanneer, waar en hoe hij begraven wordt’’, luidt haar protest. 

De handelwijze van Cohens weduwe tart de zus van de Nederlandse golfmagnaat en oud-topman van Philips tot het uiterste. De advocaat van Sarah W.K. deed er nog een schepje bovenop. De gedachte dat Cohens zus recht heeft op het lichaam, strookt volgens hem niet met de Keniaanse wetgeving.  ,,Mijn cliënte is onschuldig tot het tegendeel bewezen is - een grondbeginsel van het strafrecht dat ook verankerd ligt in de Keniaanse Grondwet - en tot nu toe is er geen enkele aanleiding om haar het recht op het lichaam van haar man te ontnemen’’, verklaarde Philip Murgor tegenover Keniaanse media. 

Quote

Als zijn wettige echtgenote heb ik het recht te bepalen wanneer, waar en hoe hij begraven wordt

Sarah W.K. , Weduwe van Tob Cohen

Het lichaam van de Nederlander werd vrijdagmiddag - acht weken na zijn verdwijning - gevonden in een lege watertank bij zijn villa in een residentiële buitenwijk van Nairobi. Het was omwikkeld met vele lagen zwart plastic.

Gemarteld

Het stoffelijk overschot vertoonde tekenen van martelingen, verklaarde de recherche. ,,Cohen werd op gruwelijke wijze vermoord. Zijn handen, voeten en nek waren vastgebonden voordat hij om het leven werd gebracht. De moordenaars namen de tijd’’, lichtte recherchebaas George Kinoti toe tegenover Keniaanse media.

De politie lanceerde afgelopen weekend een klopjacht op de moordenaars. Er wordt gezocht naar een stuk of vier personen. Zij zouden het ‘vuile werk’ hebben opgeknapt, variërend van de moord zelf tot het met cement afsluiten van de opening van de watertank waarin Cohens lichaam werd gedumpt. 

De recherche verdenkt Cohens echtgenote Sarah W.K. (52) van het beramen van de moord. Zij claimt onschuldig te zijn maar werd eind augustus gearresteerd op basis van de analyses van haar telefoonverkeer. Dat leverde ook verdenkingen op tegen haar vermeende minnaar Peter K. Hij zit sinds vorige week ook achter tralies.

Prieeltje

K. bekende volgens onze bronnen betrokken te zijn geweest bij de moord en het laten verdwijnen van Cohens lichaam. ,,Hij verklaarde van Sarah W.K. opdracht te hebben gekregen om een gazebo (prieeltje) te bouwen op de lege watertank waarin het stoffelijk overschot van haar man was gedumpt om die zo aan het zicht te onttrekken. Het tuinhuisje moest een bar, eetkamer en wc krijgen.’’

Vechtscheiding

Cohen was verwikkeld in een vechtscheiding. Zijn echtgenote en hij beschuldigden elkaar over en weer van agressie en deden beide aangifte bij twee verschillende politiebureaus in de buurt van het landgoed waar ze zoveel mogelijk gescheiden van elkaar leefden.

Wij interviewden eerder de zus van Cohen. Bekijk hieronder de video.

  1. Elon Musk zenuwachtig voor SpaceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk zenuwach­tig voor Spa­ceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk heeft in een Amerikaans televisieprogramma gezegd dat hij erg zenuwachtig is voor de lancering van ruimteschip Crew Dragon vanavond. Vooral de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de twee astronauten weegt erg zwaar, zei hij. Vanavond omstreeks 22.30 uur (onze tijd) zullen de Nasa-astronauten gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Ook in Nederland moet het ruimteschip te zien zijn.