School ontslaat leerkracht (23) al na half jaar voor aanranden 4-jarige kleuter

Een 23-jarige leerkracht uit het Belgische Keerbergen, vlakbij Mechelen, zit in de gevangenis omdat hij verdacht wordt van het aanranden van de 4-jarige dochter van een collega. Het slachtoffertje zit op dezelfde school en krijgt les van hem. De raadkamer verlengde gisteren de voorlopige hechtenis van de verdachte met een maand. De school heeft hem met directe ingang ontslagen.

De Belgische politie sloeg de leerkracht afgelopen vrijdag in de boeien. Dat gebeurde op de school waar de twintiger lesgeeft. ,,Op verdenking van aanranding van de eerbaarheid van een minderjarige”, bevestigt een woordvoerder.

Een dag voor zijn arrestatie waren de ouders van het slachtoffertje, de collega en haar man, naar de politie gestapt om een klacht in te dienen. Volgens de kleuter moest zij na zijn les nablijven om te helpen met opruimen, maar had ze toen de twee alleen waren enkele handelingen moeten uitvoeren.

Agenten doorzochten na de arrestatie de woning van de 23-jarige in Keerbergen. Onder andere zijn laptop werd meegenomen door de politie, zodat die kon worden uitgelezen. Naar verluidt werd er kinderpornografisch materiaal op aangetroffen.  

Gedeeltelijke bekentenissen

Na een verblijf van twee dagen in de gevangenis, verscheen de twintiger deze week voor de raadkamer in Mechelen waar hij een gedeeltelijke bekentenis aflegde, zo melden bronnen aan deze site. Zijn advocaat Bart Vanmarcke wilde na afloop niet in detail treden en wacht het onderzoek af.

Quote

De gevangenis is niet de ideale plaats voor iemand die dergelijke misdrijven zou hebben gepleegd

Advocaat Bart Vanmarcke

Behandeling

Wel liet de advocaat weten dat er om vrijlating onder elektronisch toezicht (enkelband, red.) was gevraagd. ,,De gevangenis is niet de ideale plaats voor iemand die dergelijke misdrijven zou hebben gepleegd”, klonk het bij de strafpleiter. De arrestatie en het verblijf in de gevangenis valt de 23-jarige zwaar, zegt de advocaat. ,,Hij zit er aan de ene kant over in dat hij allerlei mensen teleurgesteld heeft, anderzijds is hij ook opgelucht dat er verschillende zaken op tafel zijn gegooid en hij in alle openheid aan zichzelf kan gaan werken.”
Toch besloot de voorzitter van de raadkamer de enkelband niet toe te staan.

Betreuren situatie

De school wil niet inhoudelijk ingaan op de kwestie. ,,Uit respect voor de privacy van de betrokkenen en het verloop van het onderzoek”, reageert de schooldirecteur. Hij betreurt de situatie en benadrukt dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt. ,,De integriteit van onze leerlingen is voor ons van groot belang. Onze grootste zorg gaat uit naar de leerling en de ouders. Samen met diverse instanties helpt de school het slachtoffer bij de verwerking van dit incident.”

Ontslagen

Na overleg met het schoolbestuur werd de 23-jarige leerkracht ontslagen. Hij zou nog maar sinds september 2019 aan het werk zijn op de school. De directie liet ook nog weten als team klaar te staan om ouders met vragen op te vangen en hun vragen te beantwoorden. ,,Bovendien kunnen ouders het ons laten weten als de betrokken leerkracht vreemde dingen heeft gezegd tegen hun kind. Zij kunnen dan meteen contact opnemen met ons of met de politie", besluit de schooldirecteur. 

Volledig scherm
De gevangenis van Mechelen. © Archieffoto Legreve
Volledig scherm
Advocaat Bart Vanmarcke. © Tim Van der Zeypen
  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’