Volledig scherm
Brenton Tarrant werd vandaag aangeklaagd voor 50 moorden en 39 pogingen tot moord bij e aanslag in Christchurch, Nieuw-Zeeland. © REUTERS

Schutter Christchurch aangeklaagd voor 50 moorden

De Australische man Brenton Tarrant, die verdacht wordt van het doodschieten van tientallen bezoekers van twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch, wordt aangeklaagd voor 50 moorden en voor 39 pogingen tot moord. Dat meldt de politie in Nieuw-Zeeland.

De politie sluit niet uit dat er nog meer aanklachten bijkomen. De 28-jarige rechtsextremist zat tot nu toe vast op een voorlopige aanklacht van één moord. Hij verschijnt morgen opnieuw voor de rechtbank, waarschijnlijk via een videoverbinding. Tarrant is vermoedelijk naar een zwaar bewaakte gevangenis in Auckland overgeplaatst, waardoor hij morgen alleen via videoverbinding in de rechtszaal aanwezig kan zijn. 

Het zal morgen vooral gaan over Tarrant's vertegenwoordiging in de rechtbanken. De schutter had een advocaat toegewezen gekregen, maar weigerde zijn rechtsbijstand omdat Tarrant zichzelf wil verdedigen. Hij hoeft daarom geen pleidooi te houden.

Aanslag

De verdachte schoot op 15 maart 50 mensen dood en verwondde tientallen anderen in twee moskeeën waar op dat moment veel gelovigen aan het vrijdaggebed deelnamen. Hij gebruikte semi-automatische wapens waar de man een vergunning voor had. Zijn vuurwapens had hij beschreven met namen zoals die van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik, een Servische ridder en een Montenegrijnse generaal die het in de negentiende eeuw opnam tegen het islamitische Ottomaanse rijk.

De schutter filmde en streamde het bloedbad live via Twitter en Facebook. Na de aanslag maakte minister-president Jacinda Ardern bekend dat Nieuw-Zeeland alle automatische en semi-automatische aanvalswapens verbiedt.

Bekijk hier beelden van de politieactie na de aanslagen in Christchurch.

  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.